Föreningen Katastrofhjälp söker sakkunniga personer

Laila Nilsson i Åkerby har slutat att ta hand om skadade och sjuka vilda fåglar och små däggdjur.Nu finns det bara två personer i Norrbotten som har tillstånd att ta hand om skadade fåglar. Ingen har tillstånd att ta hand om smådjur. Det ökar risken för onödigt lidande.

Foto: Bengt-Åke Persson

BODEN2009-08-06 06:00
Laila Nilsson har upphört att ta hand om och rehabilitera djuren på grund av hälsoskäl. Hon ger inte heller längre information och råd till allmänheten och ber den att respektera det.
Hennes beslut påverkar inte projekt Berguv Nord. Verksamheten med avel och uppfödning av berguvar fortsätter, liksom inventeringen av de vilda uvarna.
För att ta hand om skadade vilda fåglar och smådjur krävs tillstånd. Utan tillstånd får man bara omhänderta ett skadat djur i max 48 timmar.
Sakkunnig person
Vilda fåglar som berguggla, slaguggla och falk utgör statens vilt och tillhör polisens ansvarsområde.
- I första hand ska man därför ringa till dem, men de kan tyvärr sällan göra något eftersom de saknar utbildning, säger Ove Stefansson, Boden, som också har upphört att ta emot vilda fåglar.
Orsaken till att han slutade var att få hörde av sig de senaste tio åren och då ansåg han att det inte fanns någon anledning att hålla beredskap med burar och mat i frysen för olika arter.
Han påpekar att det är viktigt att en sakkunnig person med fältkunskap eller veterinär bedömer om den skadade vilda fågeln är i sådant skick att den kan rehabiliteras till ett normalt liv eller om den ska avlivas. Det ska ske innan fågeln transporteras till någon av de personer som har tillstånd att omhänderta vilda fåglar.
Fredade arter
- När det gäller sällsynta och fredade arter måste man också ta hänsyn till om de kan användas i avel. Däremot tycker jag inte om att en handikappad fågel hamnar på en djurpark. Då är det humanare att avliva den, säger Ove Stefansson.
Ytterligare en aspekt att ta hänsyn är intresset för forskningen. Även om en fågel är så svårt sjuk eller skadad att den måste avlivas kan den fortfarande vara intressant för forskningen.
Ove Stefansson ser en stor risk med att det nu bara finns ett par personer med tillstånd att ta hand om skadade vilda fåglar i hela länet.
- Risken är att de fåglar människor hittar och som ska tas omhand får lida i onödan när beredskapen inte finns.
Laila Nilsson hade ett utökat tillstånd och fick även omhänderta skadade och sjuka igelkottar, ekorrar, harar och fladdermöss. Nu finns ingen som har ett sådant tillstånd i hela länet.
Den som är intresserad att utbilda sig att rehabilitera fåglar och små däggdjur kan kontakta föreningen Katastrofhjälp - Fåglar och Vilt.
Fotnot: Kenneth Olofsson, Vittangi, och
Tore Stenberg, Töre, har tillstånd att
omhänderta och rehabilitera vilda fåglar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om