"Det som händer nu är helt unikt"

Fredagens företagsfrukost i Boden Business Park handlade om att växa genom samverkan. Företagare och politiker pratade om betydelsen av regional samverkan.

Rickard Lundmark, Luleå Business Region, Thomas Fägerman, Boden Business Park, och Maria Söderberg, Företagarna Luleå, deltog i ett panelsamtal.

Rickard Lundmark, Luleå Business Region, Thomas Fägerman, Boden Business Park, och Maria Söderberg, Företagarna Luleå, deltog i ett panelsamtal.

Foto: Linda Sundström

Boden2022-12-02 16:00

Claes Nordmark, kommunalråd i Boden, och Carina Sammeli, kommunalråd i Luleå, pratade om politikens ansvar när det handlar om regional samverkan och vad respektive kommun kan lära sig av den andra. Carina Sammeli talade gott om Boden och menade att Luleå har en del att lära av sin grannkommun.

– Näringslivsutveckling är en sådan sak. Det behöver vi lära oss av Boden. De är också extremt duktiga på landsbygdsutveckling, någonting Luleå inte har varit så bra på.

Samtalet handlade också om vad som behöver göras för att stärka regionen. Claes Nordmark nämnde kompetensförsörjning och infrastruktur.

– Men vi behöver jobba ännu mer med att se tillväxt som ett normaltillstånd.

Thomas Fägerman, Boden Business Park, Rickard Lundmark, Luleå Business Region, och Maria Söderberg, Företagarna Luleå, deltog i ett annat panelsamtal.

– Allt vi gör i Luleå och Boden tillsammans kommer hjälpa hela Norrbotten. Vi har ett enormt stort ansvar, säger Rickard Lundmark.

– Samverkan är otroligt viktigt. Det som händer nu är någonting helt unikt. Någonting liknande såg vi kanske tidigt 1900-tal när Norrbotten industrialiserades. Vi får en chans att starta om industrialiseringen, säger Thomas Fägerman.

Andra som var på scenen var Ida-Linn Näzelius, från H2 Green Steel, Camilla Sandström, a och d arkitektkontor, Göran Widén, Brändön Lodge, Niclas Fredriksson, Lule Grafiska, och Tommy Eliasson Winter, ny vd för Storklintens skidanläggning.

– Det är otroligt roligt att komma tillbaka till platsen där jag trivdes allra bäst. Det är dock inte riktigt samma ställe som när jag var liten. Det har skett en dramatisk utveckling, vilket är jättekul, säger Tommy Eliasson Winter.

Företagsfrukosten, som arrangerades av Boden business park, Bodens kommun och Företagarna, hade a och d arkitektkontor som frukostvärd.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Inger Modig Lind, från Bodens kommun, och Per Nilsson, från Norrlandsfonden.
Inger Modig Lind, från Bodens kommun, och Per Nilsson, från Norrlandsfonden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!