Förslag: Förändra Bodens äldreomsorg

Socialnämnden har tittat på det framtida behovet inom äldreomsorgen. Förslaget är att förändra strukturen i grunden genom att stärka hemtjänsten, inrätta trygghetsboende, bygga upp Erikslunden som ett demenscentra och Garnis äldrecentra.

Det är ingen dans på rosor i Bodens äldreomsorg. Socialnämnden bedömer att den behöver struktureras om från grunden.

Det är ingen dans på rosor i Bodens äldreomsorg. Socialnämnden bedömer att den behöver struktureras om från grunden.

Foto: Annette Friberg / TT

BODEN2018-12-18 16:55

Förvaltningen har beräknat hur många äldreboendeplatser man kommer att behöva inom ett visst tidsperspektiv, också på längre sikt, om man inte gör några förändringar alls i förhållande till nuläget. Man bibehåller samma boendeformer och samma riktlinjer.

Analysen bygger på den demografiska utvecklingen, det vill säga befolkningens åldersutveckling.

– Resultatet visar att om vi inte tänker om så kommer vi hamna i ett läge där vi kommer att behöva väldigt många fler äldreboendeplatser, säger Béatrice Öman (S), ordförande.

Det är det dyrast alternativet.

Samtidigt påpekar Béatrice Öman att behoven har förändrats och att förvaltningen därför även tittat på vad man behöver göra för att undvika en jättestor ökning av särskilda äldreboendeplatser.

– Det är knepigt, för det kräver stora förändringar. Den första är att man måste ha fastigheter som är anpassade.

I en förändrad struktur ingår förslaget att göra om Björken, 82 lägenheter, och Å-center, 56 lägenheter, till biståndsbedömt trygghetsboende. Enligt rapporten finns det behov av ytterligare drygt 100 lägenheter i trygghetsboende.

Äldreboendeplatserna på Å-center måste ersättas, men det är inte möjligt att göra en verksamhetsövergång till Norlandia, som ska driva det nya privata äldreboendet Björknäsgården.

Utredningen föreslår dels en framtida samlad äldreomsorg på Garnis äldrecentra med närhet till äldreboende och korttidsvård, dels att göra Erikslund till demenscentra med boende, korttidsvård, dagverksamhet och anhörigstöd.

Utvecklingen av demensvården på Erikslunden föreslås ske i två etapper. I etapp ett utökas antalet korttidsplatser med tolv-15. Där finns möjligheten att köpa ytterligare en del av fastigheten när regionen stänger hälsocentralen. Den andra etappen blir en utökning med 36 demensplatser fördelade på fyra avdelningar.

De övriga äldreboendena Ågården, Svedjebacka och Sturegården har hyresavtal som löper ut 2033. Förslaget är att ersätta Sturegården med ett nytt boende, eftersom det är i sådant dåligt skick samt förstärka hemtjänsten och ha en sammanhållen äldreomsorg i Harads.

En förändrad struktur skulle, enligt rapporten, trots ökade kostnader bli billigare jämfört med om man inte gör någon förändring alls i äldreomsorgens struktur.

– Det beror på att en förändrad äldreomsorg är bättre anpassad till de behov som finns, säger Béatrice Öman.

Nämnden har godkänt rapporten och skickar den vidare till kommunfullmäktige.

– Det är så vi vill presentera vår vision, men det är fullmäktige som fattar beslut om hur den vill utveckla äldreomsorgen vidare, säger Béatrice Öman.

Socialnämnden förslår att fullmäktige inrättar biståndsbedömt trygghetsboende i kommunen.

Fakta

På uppdrag av kommunfullmäktige har socialnämnden sett över det framtida behovet av platser inom omsorgen.

Andelen äldre ökar och allt fler blir över 80 år. Fler personer drabbas av demenssjukdomar.

Förutom behov av fler särskilda boendeplaster så förväntas hemtjänstbehovet öka.

Boden har i nuläget 348 särskilda boendeplatser, varav 97 är demensplatser. Med det nya boendet Björknäsgården minus de platser som då stängs på Midgårdarnas äldreboende blir det 418 platser totalt.

Antalet korttidsplatser är 56 och när Garnis öppnar år 2020 tillkommer ytterligare 39.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om