Första och enda Motorbranschcollege norr om Östersund

I veckan fick rektorn Monica Silverplats-Skytt veta att de blivit godkända som motorbranschcollege. Björknäsgymnasiet blir därmed det första och enda motorcollege norr om Östersund. ”Det är stort.”

Bilden togs vid certifieringsprövningen i februari. Ulf Brorsson, PON, Rolf Nilsson, lärare, Urban Uneby, lärare, Björn Andersson, ombudsman IF Metall, Conny Eriksson, Swecon anläggningsmaskiner, Ulf Helin, institutionstekniker, Anders Bergström, lärare, Bert-Erik Andersson, lärare, Erika Karlsson, APL-samordnare, Lina Strömberg, ombudsman IF Metall, Marcus Ölin, Motorbranschcollege, och Monica Silverplats-Skytt, rektor.

Bilden togs vid certifieringsprövningen i februari. Ulf Brorsson, PON, Rolf Nilsson, lärare, Urban Uneby, lärare, Björn Andersson, ombudsman IF Metall, Conny Eriksson, Swecon anläggningsmaskiner, Ulf Helin, institutionstekniker, Anders Bergström, lärare, Bert-Erik Andersson, lärare, Erika Karlsson, APL-samordnare, Lina Strömberg, ombudsman IF Metall, Marcus Ölin, Motorbranschcollege, och Monica Silverplats-Skytt, rektor.

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2019-04-05 10:02

Fredag nästa vecka blir det stor ceremoni på skolan mer företrädare från Motorbranschcollege (MBC), som är ett samarbete mellan Motorbranschens arbetsgivareförbund och IF Metall.

– Det blir tårta och kaffe och lite alkoholfri champagne. Det blir pompa och ståt. Det är stort, säger Monica Silverplats-Skytt.

Läs mer: Om certifieringsprövningen.

Läs mer: Om förhoppningen att bli godkänd.

På en glädjeskala ett till tio ligger hon för dagen på en tia.

– Äntligen, säger Monica Silverplats-Skytt. Det har varit en lång, lång väg. Först hände ju ingenting, men sedan tänkte jag ”nu kör vi”. Jag har en underbar personal. Det har varit så mycket kompletteringar till ansökan.

All personal har bistått med det den kan, men hon nämner särskilt läraren Bert-Erik Andersson.

– Utan honom hade det aldrig fungerat.

Monica Silverplats-Skytt bedömer att certifieringen kommer medföra stora förändringar avseende söktrycket.

Efter en dipp ett år för två-tre år sedan då de fick minska antalet platser, har de fått öka intaget till ettan igen till 48.

Till nästa läsår har de 64 sökande i den preliminära sökomgången. Monica Silverplats-Skytt tror att de redan kommer få fler sökande i omvalsperioden.

Att bli Motorbranschcollege innebär en kvalitetshöjning.

– De stora företagen, som Scania, vill vara med. De erbjuder kurser, utbildningar för mina lärare. Vi får tillgång till det de har och får låna motorer.

Scania är ett av de företag som har undertecknat en avsiktsförklaring där man stödjer Motorbranschcollege.

Vad sa dina lärare när de fick veta nyheten?

– Jag vet då en som sprang runt i glädje. De är jätteglada och några av eleverna sa: ”Va, kommer vi gå på ett college, whauw”. De har ju hört talas om college, men har som inte riktigt förstått innebörden av det, säger Monica Silverplats-Skytt.

Det är en statushöjning för yrket, programmet och skolan.

– Det innebär också att eleverna kommer få tillgång till den senaste tekniken. Det tror jag inte många skolor kan stoltsera med. Vi kommer ha det senaste på marknaden för att kunna visa dem att det är det här ni kommer meka med. Det är det som företagen ställer upp med.

Hon tillägger att branschen inte bara skriker efter mekaniker, utan alla yrkeskategorier. De som går på fordons har inga problem att få jobb direkt efter utbildningen. Enligt Monica Silverplats-Skytt har en av hennes elever redan fått fast arbete, medan de övriga har erbjudits arbete.

– De flesta erbjuds i första hand sommarjobb. Då får de visa vad de går för och är arbetsgivaren nöjd får de anställning.

Motorbranschcollege

Det finns tolv motorbranschcollege i landet. Björknäsgymnasiet är nu ett av dem. Det enda norr om Östersund.

För att bli ett Motorbranschcollege ska gymnasieskolans fordonstekniska utbildning leva upp till sex kriterier, som säkerställer utbildningens kvalitet gentemot eleverna och arbetsmarknaden.

Kriterierna omfattar: en säkrad kompetensförsörjning, en stärkt samverkan mellan skolan och branschen, kvalitetssäkring och nöjda elever på de fordonstekniska programmen, en god kompetensutveckling av yrkeslärarna, ändamålsenliga maskiner, utrustning och lokaler samt ett kvalitetssäkrat arbetsplatsförlagt lärande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om