Vintersol är paraplynamnet för hela den stora övning som startade i Norrbotten 1 mars. Den inleddes med att arméns jägarbataljon tränade med sina rekryter på Kebnekaise.
På måndagen antog Vintersol helt nya storleksproportioner när det var dags för A9:s krigsförbandsövning och värnpliktiga och deltidssoldater från hela Sverige kom tillresande.
En fjärdedel av de 450 deltagarna i krigsförbandsövningen har inte haft något med militären att göra, sedan den allmänna värnplikten lades i malpåse 2010. I krigsförbandsövningen tränar de tillsammans med samtliga personalkategorier – deltidssoldater, heltidssoldater, yrkesofficerare och rekryter.
Första dagen efter inryckningen får deltagarna skjuta in sina vapen som de har hämtat ut och täthetsprova skyddsmaskerna.
Kenneth Skoog, värnpliktig från Stockholm, som snart ska börja träna sig på att skjuta på Rödbergets skjutbana, har inte hållit i ett vapen på tio år, berättar han.
– Men någonstans sitter det i hur man gör.
Många av deltagarna blev överraskade när kallelsen kom.
– Det var förvånande kan man lugnt säga. Min familj, sambo och barn, har ju ingen aning om vad det går ut på, så det tyckte att det var spännande när jag berättade att jag skulle hit, säger Tobias Johansson från Skellefteå.
Han har inte haft något med det militära att göra sedan värnplikten för 12 år sedan.
På ett cementgolv bredvid kanonhallarna övar sig Rasmus Johansson från Enköping och Niklas Widén från Stockholm på att stoppa blodflöde med ett skärp.
– Jag visste inte att det kunde hända att man blev inkallad till repövning. Men det är roligt att träffa de gamla kamraterna från plutonen, säger Rasmus Johansson.
– Det blir många flashbacks, säger Niklas Widén.
Stina Marjai, som i vanliga fdall arbetar på sjukvårdsregementet i Göteborg, är deras instruktör.
– Jag håller på att utbilda mig för att åka till Afghanistan, men just nu är jag utlånad hit.
Sjukvårdskunskaper är a och o inom det militära, menar hon.
– Man måste ha med sig sjukvården tidigt när man ska börja strida och jag brinner ju för det här, säger hon.
Orsaken till att krigsförbandsövningen arrangeras är flera, berättar Lars Jonsson, stabschef vid A9 och biträdande övningsledare.
I 19 hade sin första krigsförbandsövning ifjol och jägarbataljonen i Arvidsjaur året innan.
– Och det kommer att bli mer och mer, förutspår han.
Det beror på en serie av politiska beslut som har med det säkerhetspolitiska läget att göra, förklarar han.
– Försvarsmakten ska höja sin förmåga. Att ha repetitionsutbildningar, och inte bara grundutbildningar, är ju ett verktyg för det.
Första veckan har han planerat att fokusera på grundläggande soldatfärdigheter. Sedan kommer de att genomföra mer avancerade övningar.
Efter två nätter på logementet ska deltagarna få sova i tält ute i övningsterrängen.
Själv tycker Lars Jonsson att Vintersol är en höjdpunkt under året.
– Att få utbilda och öva var ju det som lockade mig till det här yrket för drygt 30 år sedan. Sedan har vi fokuserat på annat de sista 15 åren, varit i Afghanistan och så. Men nu är vi tillbaka igen – "back to basic".
Även hans yngre kollegor tycker det är roligt med den stora tillströmningen av soldater.
– Det är bra. Vi måste ju öva vår personal. Det är första gången det har varit så här många, vi har inte ens hunnit se alla än, säger William Strand, yrkessoldat i Boden.