Försvaret ska ge bättre stöd till anhöriga i utlandstjänst
Anhöriga till försvarsanställda på utlandsmission behöver stöd. Familjer behöver också stöd efter hemkomsten. Det är inte alltid så lätt att hitta tillbaka till vardagen. Svenska soldathemsföbundet har fått i uppdrag att komplettera stödet till anhöriga.
- Vi försöker att förankra anhörigstödet lokalt på de regementsorter som är involverade i utlandsuppdrag.
Psykologhjälp
I 19 ansvarade för att sätta upp FS 17, som nu befinner sig i Afghanistan. Tillsammans med A 8 och F 21 ska I 19 nästa år sätta upp FS 19.
- Vi har fått ett uppdrag av försvarsmakten att komplettera deras stöd till anhöriga. Försvarsmakten ska informera om vad som händer i missionsområdet och vi ska komplettera med det psykosociala stödet till anhöriga och deras familjer, säger Andreas Philipsson.
Soldathemsförbundet kan erbjuda olika former av stöd. Det erbjuder bland annat professionell telefonrådgivning.
- Vi tar emot samtal från anhöriga, som kan uppleva oro, relationsproblem eller att situationen på hemmaplan är betungande. Vi gör en bedömningen vilket stöd personen behöver och kan koppla in psykologteamet, som har jobbat med Försvarsmakten många år.
I andra fall kan de erbjuda familjerådgivning för hela eller delar av familjer.
Andreas Philipsson tillägger att förbundet också har förebyggande kurser. De vänder sig till par och syftet är att hjälpa dem att bättre klara en tids vistelse från varandra.
Nätverksträffar
Nu försöker förbundet att lokalt få igång nätverksträffar för anhöriga,
- I våra undersökningar har vi sett att anhöriga i stor utsträckning är oroliga, vilket kan ta sig i många olika uttryck.
Sammantaget saknar många anhöriga information före, under och efter missionen. De vill exempelvis ha information om vad som händer om någon blir skadad, om det är normalt att känna si eller så eller om det är normalt att sambon reagerar på ett visst sätt två veckor efter hemkomsten. Många har också självförebråelsetankar att de borde klara mer än de gör.
- Det finns en okunskap hur sådana här uppdrag påverkar. En längre tids frånvaro från varandra gör att man inte talar samma berättelser. Det är fullt naturligt, säger Andreas Philipsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!