Till skillnad mot utrikesminister Margot Wallström (S) så ville Peter Hultqvist inte kommentera resultatet av det ryska valet, som enligt Wallström var riggat.
– Jag konstaterar bara att vi har ett läge med Ryssland där vi har haft ett krig i Georgien med två utbrytarrepubliker som snabbt förryskats, vi har en annektering av Krim, vi har en konflikt pågående i Ukraina, vi har ett ökat tryck mot de baltiska staterna, vi har haft involvering i det amerikanska valet, vi har haft involvering i flera val i Europa, vi har stor aktivitet på sociala medier med trollfabriker baserade i Ryssland och nu senast har vi de rent oanständiga och rent grundlösa beskyllningarna att Sverige eventuellt skulle vara inblandad i den här nervgasattacken i Storbritannien, säger Peter Hultqvist.
Ryssland pekar ut flera länder som de hävdar kan ha spridit nervgiftet som användes i en attack mot ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter. Sverige är ett av dem.
Peter Hultqvist säger att läget är komplicerat och har försämrats över tid.
– Det här är en utveckling som inte är bra. Det visar tydligt vikten av att vi uppgraderar vår militära förmåga, men också samarbetar med andra länder som vi har som partners.
Försvarsministern påpekade att den verksamhet Försvarsmakten har i Norrbotten är väldigt viktig och har blivit än viktigare på grund av hur det säkerhetspolitiska läget har utvecklats.
Peter Hultqvist är noga med att påpeka att Sverige inte accepterar kränkningar av svenskt territorium.
– När det sker så brukar vi meddela att vi inte tycker det är acceptabelt.
Finns det anledning för allmänheten att vara orolig för att det blir krig?– Allt vi gör syftar till att skapa stabilitet och långsiktig fred. Det är därför vi uppgraderar vår militära förmåga, fördjupar våra samarbeten med andra och bygger säkerhetsnätverk. Jag vill inte tänka den tanken på något annat än att vi klarar freden. Vi gör det här för att det är nödvändigt i det läge vi lever i nu.
Det är skillnad mellan den senaste försvarsöverenskommelsen och det som ÖB begärt i ekonomiskt tillskott.
– Vi lägger in 25 miljarder fram till 2020. Det är ett rejält trendbrott. Nu har jag fått in budgetunderlaget för 2019-21. Vi håller på att analysera vad vi ska göra och vad vi inte ska göra. När vi är klara med det och har fört diskussioner med de andra partierna får vi återkomma till hur vi hanterar situationen, säger Peter Hultqvist.
Vintersol pågår. I år är artilleribataljonens krigsförbandsövning i fokus. Under övningen möter yrkessoldater och yrkesofficerare värnpliktiga på repetitionsutbildning.
– Det ska vi ha mer och mer av i framtiden, säger Peter Hultqvist, som anser att artilleripjäsen Archer är en viktig del av övningen, eftersom det är ett relativt nytt system.
Ulf Siverstedt, regementschef på I 19 och övningsledare, vill lyfta fram att de levererar bra krigsförband och att de har bra vinterförmåga. Han tycker också det är bra att det kommer upp förband från södra Sverige.
– Vi har en liten armé nu så alla måste kunna vara hjälpliga i alla klimat. Vår styrka är vintern så det är bra att vi kan dela med oss till de södra förbanden och att de kan ingå i vårt koncept här uppe. De tar tillvara på erfarenheterna de får här och får även hjälp av oss. Logistikbataljonen som varit uppe har fått god hjälp av I 19 att bli bättre på vinter.
Han ser fram emot nästa steg, arméövningen som genomförs nästa år i norra Sverige. Den genomförs tillsammans med Finland och Norge. Även USA ska delta.
– Vi ska bilda ungefär två brigadförband och ska öva med varandra. Även flygvapnet övar samtidigt.
Övningen nästa år ska ske både på svenskt och finskt territorium, vilket Ulf Siverstedt tycker ska bli intressant.