Livsmedelsverkets avrådan blir permanent

Bodens kommun har tidigare gått ut med en tillfällig avrådan från att äta fisk från Svartbyträsket och Lillavan. Nu förlängs avrådan och blir permanent.

Fiska gärna men ät inte fisken, uppmanar Bodens kommun allmänheten efter de senaste provsvaren på fisk från Svartbyträsket och Lillavan.

Fiska gärna men ät inte fisken, uppmanar Bodens kommun allmänheten efter de senaste provsvaren på fisk från Svartbyträsket och Lillavan.

Foto: Andreas Lennerö

Boden2025-03-17 20:00

NSD har tidigare uppmärksammat problemen med PFAS i närliggande områden som spridits till Svartbyträsket. Kommunens provtagningar som genomfördes tillsammans med Länstyrelsen visade på förhöjda halter och allmänheten uppmanades därför att inte äta fångad fisk från Svartbyträsket och Lillavan. 

undefined
Fiska gärna men ät inte fisken, uppmanar Bodens kommun allmänheten efter de senaste provsvaren på fisk från Svartbyträsket och Lillavan.

Bodens kommun gjorde i höstas en uppföljning på den första provtagningen och har nu fått provsvaren där Livsmedelsverket gör bedömningen att avrådan från att äta all fisk från Svartbyträsket och Lillavan ska kvarstå. 

undefined
Emilia Björkemyr, miljöstrateg på Bodens kommun.

– Första provtagningen var på små fiskar och nu har vi tittat på fiskar i matstorlek och kunnat konstatera att halterna fortfarande är höga även i de större fiskarna. Så därför blir det en permanent avrådan, säger Emilia Björkemyr, miljöstrateg på Bodens kommun.

Avrådan är extra viktigt för barn, unga, ammande, gravida och den som vill bli gravid i framtiden.

Undersökningen av PFAS i fisk är en del av en större utredning kring PFAS-förorening från bland annat före detta AF1-området och den kommunala brandövningsplatsen. Mellan 1985 och 2003 använde bland annat Försvarsmakten brandsläckningsskum som innehöll PFAS-föroreningar.

undefined
Det var förra sommaren som varningsskyltar placerades ut kring Svartbyträsket och Lillavan.

–Det är till största del försvarsmaktens verksamhet som har orsakat föroreningen så det är de som har ansvar att utreda och sanera. Vi från kommunen försöker ligga på så gott vi kan, säger Emilia Björkemyr. 

Den permanenta avrådan från att äta fisk påverkar inte möjligheten att dra upp fiska. I Bodträsket var halterna av PFAS så pass låga att inga lokala kostråd krävs.

Det här är PFAS

PFAS är ett samlingsnamn för en grupp svårnedbrytbara kemikalier som används inom många områden. PFAS finns därför i miljön och har förorenat dricksvatten och mat. Det är viktigt att få i sig så lite PFAS som möjligt. Därför finns det regler och riktlinjer för hur mycket PFAS som mat och dricksvatten högst får innehålla.

De mängder av PFAS vi vanligtvis får i oss via mat och dricksvatten orsakar inte akuta hälsoproblem, men vissa PFAS-ämnen lagras länge i kroppen. Om man får i sig PFAS under lång tid skulle det kunna påverka hälsan. Därför är det viktigt att få i sig så lite som möjligt av dessa ämnen, framför allt innan man får barn.

Foster, spädbarn och barn är troligen extra känsliga för PFAS. Ämnena förs över till foster via moderkakan och till ammade spädbarn via modersmjölken. Studier har visat att PFAS-ämnen kan påverka födelsevikten, kolesterolhalten i blodet och leverenzymer samt ge ett försämrat antikroppssvar efter vaccination.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!