Fortsätter kampen mot algerna

Bodens kommun fortsätter kampen mot algblomningen i Bodensjöarna. Förra året genomfördes ett intensivt notfiske, som nådde långt över målet. Nu är det dags igen.

Magnus Böklin med en gädda som Robert Westin ( ej med på bild) uppskattade vägde 7,5 kilo. ”Skynda” sa Magnus Böklin till fotografen.

Magnus Böklin med en gädda som Robert Westin ( ej med på bild) uppskattade vägde 7,5 kilo. ”Skynda” sa Magnus Böklin till fotografen.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

BODEN2019-09-06 07:24

Vackra Svartbyträsket mitt i Boden var inte så vacker förra sommaren när den gröna sörjan med alger låg som ett lock på sjön. Luktade illa gjorde det också.

Kommunens projekt finansieras till 90 procent av statliga medel i form av LOVA-bidraget. LOVA står för lokal vattenvård. Förra året genomfördes notfiske i stor skala i alla de tre sjöarna i centrala Boden.

Fisket inriktar sig på vitfisk som mört och brax, som finns i överflöd. Det är den fisken som livnär sig på zooplankton och skapar en obalans i sjöarna som gynnar algblomningen.

Klara Vatten AB fick uppdraget i fjol och målsättningen var att totalt ta upp minst 30 ton vitfisk. Fisk som sedan blev biogas. 30 ton motsvarar ett energivärde på 12 000 liter biodiesel. Resultatet blev 40 ton och miljöstrategen Sara Chlot konstaterade att det tyder på att det finns mer fisk att ta upp

Syftet med att fiska upp så mycket vitfisk som möjligt på kort tid är att restaurera och förbättra vattenkvalitén. Målsättningen är att återställa sjön till det skick den var innan människans verksamhet började påverka den.

Svartbyträsket är liksom många andra sjöar i Sverige övergödd, vilket är orsaken till algblomning. Inte minst jordbruket bidrar till näringstillförseln, som skapar obalansen i sjöarna.

Blir det mycket fisk och lite mat så rotar framför allt braxen runt i botten efter mat, vilket frigör näring och spär på obalansen. Det blir en negativ spiral. Det är den kommunen nu försöker vända genom att ge naturen en knuff. För att en sjö ska bli frisk igen måste man strypa näringstillförseln.

Med mindre vitfisk blir det klarare vatten och man får tillbaka undervattensväxterna, som tävlar mot algerna om näringen och binder bottensediment.

Med början den 7:e september och omkring tre veckor framåt kommer Klara Vatten genomföra storskaligt reduktionsfiske igen i Boden.

– I år kommer reduktionsfiske också att genomföras i Vittjärvsträsket, säger Sara Chlot.

Projektets mål är att skapa friskare sjöar med större siktdjup.

– I liknande projekt har siktdjupet i sjön fördubblats redan efter en säsongs fiske, säger Nils Hansson, projektledare VA, Bodens kommun.

För att lokalisera stimmen används ekolod. Notfisket är en skonsam metod. Den fångar inte fisken i nätet, utan puffar den framför sig genom att sakta, sakta dra noten. Nätet dras ihop från var sitt håll och stänger sedan in fisken genom att lägga det om lott. Sedan drar man upp nätet så att all infångad fisk hamnar i säcken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om