Antalet sökande till vård- och omsorgsprogrammet på Björknäsgymnasiet i Boden har fördubblats sedan förra året. Från 11 förstahandssökande 2024 till 27 förstahandssökande i år. För både lärarna och eleverna på programmet kom beskedet lite som en chock.
– Det är fantastiskt, jag som kommer från verksamheten vet att detta behövs. Det är jättekul att det är fler som söker och att man kanske känner att det är ett viktigt yrke, säger Frida Öhrvall, lärare vård- och omsorgsprogrammet.
– Det känns som att folk inser att det är ett roligt och väldigt lärorikt program. Det är inte bara att man bäddar någon säng, utan att det handlar om hela människan, säger gymnasieeleven Natalie Fältmark.
Det är svårt att veta vad ökningen beror på men lärarna hoppas att det kommer från nöjda elever.
– Eleverna är väldigt duktiga på att marknadsföra programmet när vi har öppet hus, de berättar om kurserna, visar metodrummet och tar blodtryck på gästerna, säger Ulrica Lindström, svenska och samhällslärare på vård och omsorgsprogrammet.
– Vi värvar folk hit, när det är öppet hus går vi in rejält, säger gymnasieeleven Pauline Nyberg.
Även programmets egna Instagramkonto och chansen till körkort och fast anställning kan bidra. Körkort erbjuds till de som klarar alla kurser. Även Instagram kan ha gett effekt.
– På vårt Instagramkonto kan man se vad vi faktiskt gör och det tänker jag är en medieform som når högstadieelever, säger Ulrica Lindström.
Tredjeårseleverna Natalie Fältmark och Pauline Nyberg är nöjda med sin utbildning. Bäst tycker de om blandningen av teori och praktik.
– Man tänker att det bara handlar om sår och gamla människor, men det är även unga människor man får lära sig om, och om psykiatri, psykologi och funktionsnedsättningar och allt möjligt så det ingår allt, säger Natalie Fältmark.
Vad tänker ni kring att detta kan bidra till ökning av bristyrken inom vården?
– Det är jättebra, det behövs verkligen. Det här är ett väldigt viktigt arbete och skulle det inte finnas så skulle det vara katastrof, så det är kul att folk är intresserade och ger det ett försök, säger Natalie Fältmark.