Framtidens ledare och företagare

På den senaste nätverksträffen med Business by women in Boden medverkade 15 kvinnliga elever från ekonomiprogrammet. De ses som framtidens ledare och företagare.

Kvinnliga UF-företagare i Boden. Från toppen från vänster till högert: Julia Brännström, Julia Sandberg och Katarina Gudmundsson, ekonomilärare. Linn Strömbäck, Ebba Grahn, Nina Björnsson, Ida Jonsson och Ida Lemon. Lovisa Hannu, Emmy Eriksson, Alice Edholm och Sarah Nyman. Enja Långström, Johanna Widgren och Filippa Gustavsson.

Kvinnliga UF-företagare i Boden. Från toppen från vänster till högert: Julia Brännström, Julia Sandberg och Katarina Gudmundsson, ekonomilärare. Linn Strömbäck, Ebba Grahn, Nina Björnsson, Ida Jonsson och Ida Lemon. Lovisa Hannu, Emmy Eriksson, Alice Edholm och Sarah Nyman. Enja Långström, Johanna Widgren och Filippa Gustavsson.

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2018-11-15 19:18

Träffen inleddes med att alla presenterade sig på 30 sekunder, även eleverna. De berättade om sina UF-företag. Bland idéerna fanns tillverkning och försäljning av inredningsdekorationer i betong, produktion av en hemsida som informerar om studentliv som finansieras med annonsintäkter och produktion av en app för kognitivt stöd till funktionshindrade.

Deras ekonomilärare Katarina Gudmundsson anser att det är värdefullt för eleverna att komma ut i verkligheten. De får då större förståelse för de teoretiska studierna och blir inspirerade.

Sedan berättade tre företagare om sin resa. En av dem var Sara Gustafsson, Bodensläp AB, som också drivit UF-företag och poängterade att det är en viktig erfarenhet, som man absolut ska ta med i sitt CV.

Endast 18 procent av företagarna är kvinnor och det vill nätverket medverka till att förändra. De talade om jämställdhet och myter.

– Det finns en stämpel, att kvinnor inte vågar ta risker, men som företagare tar man risker, stora som små, sa Sara Gustafsson.

Katarina Gudmundsson berättade att när eleverna presenterade sina affärsidéer för en jury bestående av tre män och en kvinna, så var de tre vinnarna enbart killar trots att övervägande delen som deltog var tjejer.

– Märkligt.

Eleverna från Björknäsgymnasiet fick flera råd av de erfarna företagarna; nätverka och utbyta erfarenheter, hitta mentorer, hjälpa varandra utvecklas, ta för sig och ta plats samt våga ställa krav.

Emmy Eriksson förklarade att de diskuterar jämställdhet i klassen, men tillade att de ofta blir dumförklarade av killarna.

– De blir obekväma och försöker skämta bort det. De inser inte allvaret, säger Johanna Widgren.

Linn Strömbäck tycker dock att tjejerna i klassen har haft ganska lätt att uttrycka sina åsikter och stå för dem.

Katarina Gudmundsson tillade att eleverna ska ha en eloge för de inte bara säger att saker och ting inte är bra, utan samtidigt föreslår olika lösningar.

Johanna Widgren tycker de tar plats i klassen. Hon blev inspirerad av nätverksträffen.

– Det är mycket som de sa, som att man måste våga, säger Emmy Eriksson.

Louvisa Hannu tyckte det var roligt, intressant och lärorikt att lyssna på kvinnorna.

– Man får en inblick i hur Bodens näringsliv ser ut.

De tycker nu att de ska bli jätteroligt och spännande att få driva egna UF-företag efter att ha studerat och läst om företagande i två år.

Nätverk för kvinnor

Nätverket Business by women in Boden syftar till att:

Skapa en mötesplats för att utbyta erfarenheter, utöka kontakter med andra företag och initiera branschöverskridande aktivieteter.

Öka lönsamhet och affärsmöjligheter genom merförsäljning, tjänsteutveckling och genom att bredda verksamheten.

Ge företag som drivs av kvinnor en starkare ställning genom att involvera dem i kommunens näringslivsarbete.

Främja ett jämställt näringsliv och förbättra företagsklimatet mellan kvinnor och män.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om