Franskt B&B med touch av Sverige

I maj lämnar Anders Dahlqvist och hans fru Anna staden Boden för att driva ett bed- and breakfast i SydFrankrike. ” Vi hoppas skapa ett franskt B&B med en touch av Sverige.”

Ett gott skratt. De får Anders och Anna Dahlqvist när de ska plugga franska. "Det går nog bra med lite engelska därnere också om man är trevlig", säger Anna.

Ett gott skratt. De får Anders och Anna Dahlqvist när de ska plugga franska. "Det går nog bra med lite engelska därnere också om man är trevlig", säger Anna.

Foto: Lena Leffler

BODEN2016-03-21 11:26

Det blir ett äventyr. Beslutet har mognat under fyra års tid för makarna. Det var då som de första gången kom i kontakt med B&B verksamheten i Södra Frankrike och fick reda på att konceptet hade en jätteviktig roll för småskalig produktion.

– Man ska ha en bra frukost och boende men också kunna erbjuda en bra måltid som ska bygga på ortens leverantörers råvaror, säger Anna Dahlqvist.

För ett år sedan återvände hon och Anders efter att ha fått stöd av Länsstyrelsen i Norrbotten till en Frankrikeresa.

– Vi tittade då på hur man bedrev Bed and Breakfast-verksamhet, ost- och charkuteriutveckling, torghandel och kulturutveckling i Sydfrankrike.

Makarna blev väldigt förtjusta över vad de såg när de gjorde studiebesök på B&B ”Domaine De Brousson” i byn La Tour-Sur-Orb som drevs av Jane Neal. Ägaren fascinerades också av Anna Dahlquists kunnande inom närproducerat, mat och årstidsanpassade menyer.

–Vi blev sedan kontaktade och hon erbjöd oss att ta över hennes verksamhet. En företag har köpt fastigheten och vårt arbete blir att driva verksamheten på B &B som har sex dubbelrum. Anna blir den som sköter maten. Vi ska lyfta fram det rustika och hemlagade, säger makarna.

Deras mål blir att ta tillvara det som finns i den franska regionen Languedoc och utveckla länet utifrån franskt kunnande. Närmaste stad är Bédarieux.

– Vi ser möjligheten att skapa ett mötesplats mitt i en region som är världsledande när det gäller ekologisk mat, viner, småskalig produktion, kulturturism och har anor från 1100-talet. Vår tanke är att vi ska attrahera grupper till samverkan bland länets kommuner. Kanske få dem att åka hit för att se odlingarna och möta den ekologiska kunskapen och sedan komma hem och starta ett samarbete, säger Anders.

– Det finns även ett stort intresse från de franska köksmästarna att komma till Norrbotten för att lära sig vårt kök och de råvaror som vi med stolthet kan säga finns på Nobelmiddagens meny.

Anders Dahlqvist tror att om man kan ta tillvara det kunnande som finns i Sydfrankrike så kommer vi att utveckla Norrbotten på många sätt.

– Är man är öppen för samarbete kan det bli bra affärsmöjligheter. Vi själva har ett inarbetat nätverk som är användbart och startklart, säger Anders Dahlqvist.

Sex veckor till blir familjen kvar i Boden. Den 3 maj är de tänkt att de ska öppna sitt nya B&B i Frankrike.

Hur går franskan?

– Ja, den är inte så bra men jag har en snabbkurs. Min fru är mycket duktigare även om hon säger att hon inte kan, säger Anders Dahlqvist, och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om