Kommunalrådet Claes Nordmark (S) konstaterade att det är en stor investeringsbudget, som säkert får en och annan att lyfta på ögonbrynet.
– I praktiken är det förmodligen så att vi inte kommer att hinna med allt under året. Många av de här punkterna som förslås i tilläggsbudgetering är redan påbörjade och därför vill vi i den politiska majoriteten se på investeringsbudgeten i två steg, sa han.
Anslag till investeringar som inte färdigställts eller påbörjats 2018 kan enligt kommunens riktlinjer föras över till nästa år.
– Det är det steget vi tar idag med tilläggsbudgeten på 85 miljoner kronor.
Det andra steget är uppdraget som lämnats till styrelser och nämnder att se över sina investeringar och återkomma med förslag till prioriteringar i samband med jobbet till den strategiska planen 2020-22.
– På så sätt får vi en helhetsbild av behoven och kan göra en samlad bedömning av den lämpligaste reella investeringstakten, sa Claes Nordmark.
Hendrik Andersson (L) menade att en så stor investeringsvolym inte är hållbar i längden. Han rekommendera en paus med nyinvesteringar på ett år.
– Vi skjuter bollen framför oss och den bara växer och växer. Det funkar inte att jobba på det sättet, sa Anders Pettersson (BA).
Lägger man dessutom till investeringen att bygga ett garage på kvarteret Enen, som kommunen besluta om ska upphandlas på samma sammanträde, hamnar investeringsvolymen på cirka 500 miljoner.
– Det mäktar inte en kommun av Bodens storlek med. Vår organisation klarar inte av att investera så mycket. Vi måste få ett stopp på det här, sa Anders Pettersson.
Det finns nödvändiga investeringar, men han förslog att kommunledningen får i uppdrag att i samverkan med nämnder återkomma till fullmäktige med en reviderad investeringsbudget där volymen minskas med 120 miljoner kronor. Den kan man sedan ta ställning till i maj.
Alla partier var överens om att investeringsvolymen är för stor, men hade olika åsikter om hur man ska gå till väga.
– De här investeringarna i olika grader medför ett gigantiskt problem och det är driftkostnaden. När driften drar iväg och vi ska betala den, var ska vi ta pengarna som inte finns? Då gör man som man alltid gör tar där man kan ta lite av många längst ut i verksamheterna, varnade Bosse Strömbäck (V)
Han menade att de nu inte får hamna i prestigefällan.
Claes Nordmark (S) bedyrade att det inte finns någon prestige alls och begärde ajournering. Han sade därefter när mötet återupptogs, att i slutet av april så ska det presenteras konkreta förslag på vilka investeringar man kan skjuta upp.
– Till största sannolikt kommer det handla om mer än 120 miljoner kronor. Låt dem jobba på med det här så kan kommunfullmäktige ta ställning till det i juni.
Anders Pettersson ansåg att majoriteten inte vill lyssna på oppositionen och bedömde att det beror på prestige.
– Prestigen ligger snarare på er sida. Det är inte bara majoriteten som ska lyssna på oppositionen, utan även vice versa. Jag har förklarat att arbetet är på gång, sade Claes Nordmark och uppmanade till lite mer ödmjukt.
Bodenalternativet, BA, stod fast vid sitt förslag och det blev votering. Med röstsiffrorna nio-40 förlorade BA omröstning. De fick bara stöd av Vänsterpartiets ledamöter.