Grön fest för tjugonde året

Gösta Eriksson odlar själv gröna tomter och vit slanggurka. Han har också drivit upp Skördefesten- och miljödagarna till ett populärt arrangemang som i år firar 20 år.

HEMMAODLARE. Gösta Eriksson som anordnar Skördefest- och miljödagar för tjugonde året är också hängiven hemmaodlare. " Vit slanggurka har jag inte sett någon annanstans i länet."

HEMMAODLARE. Gösta Eriksson som anordnar Skördefest- och miljödagar för tjugonde året är också hängiven hemmaodlare. " Vit slanggurka har jag inte sett någon annanstans i länet."

Foto: Lena Leffler

BODEN2014-08-12 10:00

– Jag både tror och hoppas att arrangemanget är en bidragande orsak till att folk blivit mer miljömedvetna. Ledorden är närproduktion, miljövänlighet och hälsobefrämjande. Man måste uppfylla något av de renodlade kraven för att få vara med. Därför saknas knallar som åker runt på andra marknader, säger Gösta Eriksson.

Det var han och företagaren Håkan Stenmark som startade den stora miljöfesten för 20 år sedan.

– Jag ville ha miljödagar och han en skördefest , så då slog vi ihop oss. Vi höll ihop i tio år och sedan fortsatte jag ensam med mitt företag Fyrkantens Miljö- och utbildningskonsult. I dag är 90 procent av utställarna förbokade och resten väntar till slutet innan de anmäler sig, säger Gösta Eriksson.

När arrangemanget drog igång 1995 fanns cirka 80 utställare.

– Vi började med grönt och närproduktion av livsmedel, men också andra delen som är kopplad till företag och organisationer som sysslade med omställning och omhändertagande om miljön. Vi har fortsatt med samma aktörer men antalet har successivt ökat och breddats under åren. Det som kommit med senare är också hälsa för kroppen kopplat till miljöprodukter, säger Gösta Eriksson.

180 utställare

I fjol fanns 180 utställare på plats och 25 000 besökte det tre dagar långa arrangemanget på hembygdsområdet.

– Skördefest- och miljödagarna läggs alltid sista veckan i augusti just på grund av skörden. Det är ju många som säljer lokalt odlade grönsaker hos oss och de måste ju hinna få upp morötterna ur jorden, säger Gösta Eriksson.

Det som skiljer Skördefest- och miljödagarna från fjolåret är att det är val i år.

– Så alla Bodens partier finns med så det blir givetvis politiska debatter om miljön.

Gösta Eriksson odlar själv till ” husbehov” och har växthus på villatomten.

– Jag spar alltid frön från fjolårets skörd av vit slanggurka. Den är otroligt god som inläggningsgurka. Jag vet ingen som odlar den i Norrbotten. Min mor började med det och sedan har jag fortsatt. Det blir också lite gröna tomater som vi syltar, säger Gösta Eriksson.

Hur länge ska du anordna Skördefest- och miljödagarna?

– Jag gör det så länge det behövs, för utvecklingen mot ett hållbart samhälle går för sakta. Skördefesten är en stor social mötesplats där folk strosar runt utan att jäkta vilket är ljuvligt att se.

– Den positiva respons jag får av utställare och besökare betyder mycket. Så jag brukar säga att jag kör ett år till….

Namn: Gösta Eriksson

Ålder: 75

Familj: Hustrun Ingegerd och sonen Ulf med familj.

Ingegerd, sonen Ulf med familj.

Sysselsättning: Pensionerad officer och egen företagare

Bor: Villa i centrala Boden på Sandenområdet.

Aktuell: Arrangerar skördefest- och miljödagar för tjugonde året i rad.

Favoritgrönsaker: Det vita slangurkan och de gröna tomtaterna. Gurkan är så god och allsidigt användbar.

Syltade tomater

1 kilo tomater

1 stor gul lök

1/4 del liters inläggningsättika

5 dl socker

1/2 tsk malda nejlikor

1/2 tsk mald kanel.

Hacka tomaterna som bostongurka.

Koka i långkok på puttrande värme tills tomatröran " känns simmig" och chutneylik. Smaka av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om