Han hade inget trygghetslarm

Allan Persson, 53 år, dog för att han inte kunde ta sig ut ur lägenheten när det började brinna. Trots sin oförmåga att förflytta sig saknade han larm.
- Han hade sagt bort trygghetslarmet, säger Erik Hegglund, Assistansteam 1, som ansvarade för Allan Perssons personliga assistans.

Foto: Simon Eliasson

BODEN2012-01-04 05:30

Allan Persson hade behov av assistans dygnet runt. Men enligt Erik Hegglund ville han vara helt själv mellan klockan 22 och klockan 23 på dygnet. Därför var han ensam när det började brinna i hans lägenhet i flerfamiljshuset på Garnisonsgatan i Boden.

Hans skadades så svårt att hans liv inte gick att rädda.

Det första Gunilla Åsberg, inspektör på Socialstyrelsen Region Nord, frågar när hon hör talas om Allan Perssons fall är:

- Kunde han larma? Hade han ett larm så att han kunde kontakta personalen om det behövdes, det kan ju uppstå behov som man inte kan förutse?

Enligt Erik Hegglund hade Allan Persson inget larm.

- Han har haft trygghetslarm, men sagt bort det.

Tittade ni på några andra larmlösningar?
- Nej, det är trygghetslarm vi har diskuterat eller egentligen alla typer av larmformer. Han var lite tjurig på den punkten. Vi har tagit upp det i omgångar att han borde ha det, men det är också ett eget val, säger Erik Hegglund.

Han uppger att det var ett tag sedan larmfrågan var upp senast, men kan inte säga exakt när.

Kommunen har påbörjat en Lex Sarah-utredning.

Lex Sarah
Enligt Gunilla Åsberg ska assistansbolaget göra en utredning enligt Lex Sarah och bedöma om det som hänt är ett allvarligt missförhållande eller risk för ett allvarligt missförhållande.

- Det är viktigt att titta på det här nogsamt, säger hon.

Gunilla Åsberg framhåller att socialstyrelsen vill ha in Lex Sarah-anmälan snarast och tillägger att assistansbolaget sedan kan göra klar sin utredning. Bolaget ska dels skicka in den till socialstyrelsen, dels informera socialnämnden.

- Vi kan inte uttala oss så här på en gång, säger Gunilla Åsberg, men poängterar att det krävs att den här händelsen utreds och att det är viktigt att se vad polisens undersökning kan ge för fakta om vad som hänt.

Allan Persson beviljades assistans utifrån sitt behov. På frågan vad assistansbolaget har för ansvar att säkerställa att behovet tillgodoses, svarar Gunilla Åsberg.

- Vi måste i så fall titta på hur beslutet ser ut, hur det är formulerat och vad det finns för planering. Det kräver verkligen sin utredning och jag kan inte uttala mig om det nu.

I dag ska polisens tekniker göra en platsundersökning i Allan Perssons lägenhet.

Fakta

Lex Sarah

µ Enligt föreskrifterna ska missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden rapporteras.

µ Det omfattar utförda handlingar; handlingar som någon av försummelse eller av annat skäl har underlåtit att utföra och som innebär eller har inneburit ett hot mot eller har medfört konsekvenser för enskildas liv, säkerhet eller fysiska eller psykiska hälsa.

µ Med en påtaglig risk för ett missförhållande avses att det är fråga om en uppenbar och konkret risk för ett missförhållande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om