Han vill ta tag i I 19:s dåliga arbetsmiljö
Huvudskyddsombudet Ulf Mattsson på I 19 vill sätta sig ned med arbetsgivaren för att ta reda på vad de anställda tycker. Utvärdera det, för att på längre sikt komma till rätta med de arbetsmiljöproblem som nu funnits i flera år.- Vi måste börja någonstans.
Ulf Mattsson, huvudskyddsombud på I19, vill komma till rätta med arbetsmiljöproblemen som funnits i flera år.FOTO: Lena Tegström
Foto: Lena Tegström
Bataljonschefen Lars Karlsson förklarade tidigare att de är tydliga var de står i värdegrundsfrågor, men påpekade att de är få officerare och har andra uppdrag som tagit personalresurser, vilket påverkat tiden för dialog.
Anställda hörde av sig till NSD och förklarade att arbetsmiljön inte har varit bra under flera år och att arbetsgivaren inte lägger utbildnings tid på att utbilda befäl i mjuka frågor.
Vid en kontroll visar det sig att Arbetsmiljöverket initierade ett ärende 2003 angående hälsorisker på grund av för hög arbetsbelastning på pansarbataljonen vid I 19.
Verket initierade samma år även en utredning på grund av att ett befäl brustit i sin behandling av värnpliktiga. I 19:s egen utredning visade att det förekommit olämpligt språkbruk.
Krävs åtgärder
Förbandsrapporten visar att problem kvarstår. Även hälsoprofilsbedömningar som i fjol gjordes på förbandet på grund av hälsoproblem kopplade till arbetssituationen visar att det krävs åtgärder för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön.
Ulf Mattsson säger att många olika saker spelar en. En handlar om att det ständigt råder obalans mellan antalet värnpliktiga och personalstyrkan.
- Men det handlar om centrala beslut, som vi inte kan påverka i den mån vi skulle vilja.
Krav även på befälen
Ulf Mattsson säger vidare att man ska ha ett kamratligt förhållningssätt till varandra och att det i grunden handlar om hur man ser på sin medmänniska. Själv jobbar han på pansarskyttekompaniet och menar att de där pratar om att de krav som ställs på värnpliktiga när det gäller hur man uppträder mot varandra även ska gälla befälen.
Värnpliktsrådets förbandsrapport innebar att I 19 från att ha legat i topp hamnade långt ned på listan när en del frågeställningar ändrades. A 9 kom på andra plats, men där ger man också de "mjuka frågorna" ett större utrymme.
Ulf Mattsson menar att det kan vara så att de måste kika över staketet på grannen och se hur de arbetar där.
Få värnpliktiga
På I 19 har de nu få värnpliktiga till nästa kull rycker in och det finns ett smörgåsbord av utbildningar. Ulf Mattsson tillägger att det är upp till cheferna att prioritera och förbandets personal ska bland annat utbildas i vapensystem, öva stridsteknik och gå körkortsutbildningar.
- Vissa utbildningar måste vi ha för att klara utbildningen, men jag upplever kanske att utbildning i mjuka frågor inte prioriteras här. Vi har inte heller gjort hälsoprofilsbedömningar kontinuerligt. Det är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet och en sak som vi också måste prioritera.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!