Det företag som Peter Hjortberger startade hemma i villan i Vuollerim den 12 mars 1984 har vuxit till ett genuint företag med rötterna i den norrbottniska myllan.
– Den första affärsytan var på bara fyra kvadratmeter, lager och kontor uppgick till lika stor yta, säger han.
I dag huserar företaget i egna lokaler på 950 kvadrat i Boden på före detta A 8 och är en arbetsplats för åtta personer varav fem är kvinnor.
Kniven är mänsklighetens äldsta redskap.
Varför blev det just knivar?– Jag har alltid varit intresserad av jakt och fiske, men då på 70-talet skrevs det inte mycket om jaktknivar i jakttidningar. Det fanns inte så många, men i slutet av 70-talet började Jaktjournalen att skriva om amerikanska knivar. Jag tyckte det var spännande.
Företaget har designat ett 100-tal knivar.
– Jag skulle inte göra en modell som jag inte brinner och kan stå för. Man ska ha största respekt för marknaden, säger Peter Hjortberger.
Har du något favorit?– Det beror på vad jag ska göra. Jag har inte en jaktkniv med mig i köket.
Första året omsatte företaget knappt femtio tusen kronor, under 2017 blev det 33 miljoner kronor.
– Vi har en god lönsamhet och är AAA-ratade av värderingsinstituten. Det är det högsta man kan ha. Det är väldigt få företag som når upp till den ekonomiska situationen, säger Peter Hjortberger.
Han tror inte att det kanske intresserar den breda allmänheten. Däremot har det stor betydelse inom affärsvärlden och ger företaget extra PR-värde.
Peter Hjortberger framhåller att företaget är känt för sin höga kvalitet och attraktiva design.
– Som ett resultat av det finns Fällkniven representerat i mer än fyrtio länder. Cirka 95 procent av företagets produkter säljs utanför Sveriges gränser, den största marknaden är USA.
Deras främsta kunder är återförsäljare i Sverige och i världen i övrigt är det agenter, som i sin tur säljer till återförsäljare.
– Det är lite på tvärs mot för vad man trodde när internet slog igenom. Då trodde många att när man i princip kan nå alla människor så skulle också försäljningen ske direkt till dem. Så blev inte fallet. Vi har behållet vårt distributionssystem och det kan inte vara fel eftersom det överlever och dessutom lever i högönsklig förmåga, säger Peter Hjortberger.
Företaget är Kunglig hovleverantör sedan 1999 och firar med andra ord 20-årsjubileum som sådan.
Fällkniven har köpt flera fastigheter de senaste åren. Företaget har satsat stora pengar på att etablera en kursgård några mil norr om Boden.
– Så sent som förra året kunde vi även presentera kurslitteraturen Knivens ABC på svenska och engelska. Den här kursgården är i första hand avsedd för våra återförsäljares anställda, men även för internationella influencers som på ort och ställe kan bekanta sig med våra produkter och företagets filosofi, säger Peter Hjortberger.
Kursgården är på flera hundra kvadratmeter och där byggs det just nu ett nytt gästhus på drygt 200 kvadrat.
Nyligen köpte företaget in en angränsande fastighet på det före detta förbandsområdet för att på så sätt säkerställa möjligheten till en fortsatt framtida expansion.
– Vi har investerat närmare tio miljoner kronor i byggnader de senaste fyra-fem åren och vi har gjort det med egna pengar. Det är ett resultat av den här tripple-ratingen. Vi har inga banklån längre. Kan man agera på den ekonomiska grunden så är det fantastiskt. Inte för att vi har haft dåliga erfarenheter av banker. När jag startade lånade jag ordentligt, säger Peter Hjortberger.
Hur känns det nu när det gått 35 år?– Det känns riktigt bra att kunna titta tillbaka på ett livsverk och se mina anställdas entusiasm. Det finns go i företaget och det känns mycket bra för mig.
Hans egen entusiasm har smittat av sig på de övriga och han tycker det är roligt att se att de gillar det de gör.
– De är lojala och jobbar stenhårt. De räknar inte timmar och minuter. När man startar själv räknar man inte timmarna man får betalt, utan då jobbar man stenhårt för att det ska gå bra för det lilla ”barnet”.
”Barnet” har blivit vuxet och blivit stort. Det ska firas med fika och godis tillsammans med kunder i butiken på A 8 om en vecka den 12 mars.
Peter Hjortberger tillägger dock att han inte tittar så mycket bakåt, utan tycker det är mer spännande att titta framåt.
Det gamla går inte att påverka, men framtiden går att påverka. Det är där vi ska leva resten av våra liv.