Här är länets "fölkvinna"

Monica Lierud har förverkligat en dröm och startat en seminstation. Den enda norr om Skellefteå. När hon stod och tankande en dag stannade en man och skrek: "Här är fölkvinnan".

LIE SEMIN. Monica Lierud här med Sallie Palema och Nova. Hon äger företaget Lie semin själv.

LIE SEMIN. Monica Lierud här med Sallie Palema och Nova. Hon äger företaget Lie semin själv.

Foto: Lena Tegström

BODEN2016-04-23 13:01

Hon startade i måndags och assisterar veterinären Ingrid Ragnarsson när hon kontrollerar om stona är brunstiga. För att bedriva seminstation måste man ha tillstånd av Jordbruksverket och man måste ha en ansvarig seminveterinär. Men Monica Lierud är ensam ägare av sitt företag Lie semin.

Ingrid Ragnarsson berättar att de tittade på hästen "Brittan", som egentligen heter La Brie, redan för ett par dagar sedan och bedömde att hon var brunstig och redo för inseminering.

– Det är vår egen häst, förklarar Monica Lierud.

Hon beställde sperma från hingsten Canterbury i Mellansverige. Sperman levererades per post och Monica skötte insemineringen själv. Nu ska Ingrid Ragnarsson kontrollera om "Brittan" haft ägglossning eller behöver en dos sperma till innan hon släpper ägget.

– Kör en dos till i morgon sedan får det vara.

Monica Lierud berättar att hon haft idén att starta seminstation länge.

– Det är fantastiskt fint att hålla på med det här. Sedan ska man göra det man är bra på. Dessutom är Ingrid min vän och en av Sveriges främsta veterinärer på den här biten. För att bli seminveterinär krävs en speciell utbildning. Vi jobbar bra ihop och med en bra seminveterinär är det lätt att vara seminassistent.

Så när hon fyllt 50 tänkte hon, att ska man göra något ska man göra det nu. Och eftersom hon har en man, Johan Lierud, som ställer upp det mesta hon kommer på så gjorde hon slag i saken i samband med att hon fick köpa en fastighet i närheten av sin hästgård.

– Johan har byggt och byggt. I början av året var jag och Ingrid till Hippologum i Umeå och lyssnade på olympiern i ridsport Rolf-Göran Bengtsson inne i värmen samtidigt som Johan lade taket på seminstationen i 20 minusgrader och blåst.

– Dagarna efteråt drabbades han av lungsäcksinflammation och lunginflammation. Jag har en fantastisk man, säger Monica Lierud.

Det finns fortfarande saker att göra i den nybyggda stationen, men hon säger att det nu är säkert för hästar och personal. Hon tog emot första hästen i måndags. De tar emot alla raser och har sedan starten haft två halvblod, en arab, en travare och en Frieser, som är en holländsk ras. Då beställde Monica sperma från Holland.

– Vi tar semin från hela Europa. Det fungerar bra och levereras under natten.

Seminsäsongen pågår från mitten av april till mitten av augusti. De räknar med att ta emot mellan 50 och 80 ston årligen och ser norra Sverige, Finland och Norge som upptagningsområde. Flera har redan hört av sig, men en del hingstar är inte tillgängliga ännu på grund av olika orsaker såsom tävlingar.

– Jag är tacksam att Ingrids man är bonde. Det blir inget "tjat" om sommarsemester, säger Monica Lierud skämtsamt

– Man binder upp sig för hela sommarn, förklarar Ingrid Ragnarsson.

På frågan vad det är som är så roligt med den här verksamheten säker de att det är att skapa något.

– Kan man inte sjunga eller måla, får man hitta något att ta hand om och skapa någon annanstans. Man måste ha en viss servicenivå inbyggd i sig, säger Monica Lierud och förklarar att mobilen aldrig är avstängd. Hon föder upp hästar själv och hjälper andra ston att föla. Dessutom är hon utbildad chipmärkare, så hon får träffa föl hon varit med att "skapa".

Ingrid Ragnarsson berättar att hon för några dagar sedan var på Bodentravet. Då stannade en kusk, pekade på hästen och sa: "Den här har du gjort".

Om elva månader är det dags för "Brittan" att få en ny fölunge att beskydda och ta hand om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om