Här behöver äldre inga lugnande läkemedel

När Bodens kommun gick igenom vårdtagarnas läkemedel på äldreboendena visade det sig att lugnande läkemedel kom långt ned på listan.

BODEN2008-12-22 06:00
Läkemedelsgenomgången har drivits som ett projekt och har finansierats med stimulansmedel från Socialstyrelsen.
Rune Berggren på Åcenter har varit projektledare och redovisade sin slutrapport på senaste socialnämnden.
Förvånade
- Vi har haft läkemedelsgenomgångar på samtliga boenden. Tillsammans med omsorgsansvarig sjuksköterska och läkare har vi gått igenom läkemedlen.
Till hjälp har kommunen köpt in ett dataprogram, som visar interaktioner, det vill säga hur läkemedel som tas samtidigt kan påverka varandra, och tar hänsyn till läkemedel för äldre personer. Innan genomgången togs också blodprov, som visar njurfunktionen. Vårdtagarnas längd, vikt och ålder har också dokumenterats.
Totalt har 337 vårdtagare deltagit i projektet. Av dem var 245 kvinnor.
- Slutsatsen efter genomgången är att våra gamla har problem med hjärtat, magen och har lite värk. En del får medicin mot depression, som ges till strokepatienter. Men lugnande medel kom långt ned på listan, vilket förvånade, säger Rune Berggren.
Den största nyttan av läkemedelsgenomgångarna har varit när de gamla har flyttat in på särskilt boende.
- Många har en diger läkemedelslista. Det har hänt att personer har kassar med sig med mediciner, som ansvarig läkare reducerat. Det är ett stort problem i samhället att folk sparar sina mediciner, säger Rune Berggren.
"Pest och kolera"
Han berättar om ett fall, som dock inte hänt i Boden, där en vårdtagare åt tre urindrivande mediciner och därför svimmade av och till.
I enstaka fall valde ansvarig läkare att bibehålla medicineringen trots att det nya dataprogrammet varnade för interaktion.
- Men ibland är det som att välja mellan pest och kolera då patienten behöver båda medicinerna, säger Rune Berggren.
Som rutin har kommunen nu infört att läkemedelsgenomgångar ska ske på alla särskilda äldreboenden i samband med inflyttning. Sedan ska de följas upp minst en gång per år. När det gäller sömnmedicin bör en utvärdering ske med tätare intervaller än ett år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om