Här mobiliseras de goda marknadskrafterna

Doften av rökt regnbåge blandas med irländska folkvisetoner. Sången handlar om en man som blir kär i en kvinna på en marknad. Bodens Skördefest och miljödagar har inletts.

15e upplagan av Bodens Skördefest och miljödagar inleddes på fredagen. FOTO: Lena Tegström

15e upplagan av Bodens Skördefest och miljödagar inleddes på fredagen. FOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

BODEN2009-08-29 06:00
Det är 15e upplagan av Bodens Skördefest på hembygdsområdet. Den pågår i tre dagar och innehåller allt från hembakt till föreläsningar om vikten av att använda cykelhjälm. Hjälmen kan rädda liv.
Försäljare och utställare erbjuder lokalproducerade, miljövänliga eller hälsobefrämjande produkter. Röda Korset, Bodenkresten, skänkte en guldkant till kommunens omsorgstagare och äldre.
Donation till gamla
Syskonen Paulson gjorde en donation till Bodenkresten och avkastningen ska främja vård av ålderstigna, sjuka eller handikappade. Ordföranden, Gunnel Larsson, förmedlade en check på 108 000 kronor till socialchefen Catharina Liljeholm.
- Men de här pengarna kan vi ge en guldkant i vardagen, sa hon.
Skördefestgenaralen Gösta Eriksson myste bland alla människor.
- Att uppleva stämningen här känns riktigt bra. Det brukar vara mindre publik på fredagar, men det är väldigt mycket folk i dag (läs fredag).
Intresset för lokalproducerat har ökat och Gösta Eriksson är övertygad om att Skördefesten och miljödagarna har bidragit genom att lyfta fram närproducerade och miljövänliga produkter.
Ökat odlingsintresse
- Här har folk möjlighet att träffa odlare och smaka på produkter med hög kvalité. Med ökad efterfrågan ökar också intresset att odla. Det är fler utställare än någonsin så nu funderar jag på vilket håll vi ska expandera åt nästa år.
Margareta Haglund Tjärnkvist och Mauritz Haglund säljer dagsskördade grönsaker från den egna odlingen i Övre Storfors.
Hon stoppar ned purpurkål i en kasse och ger tips på hur den kan tillagas.
- Man kan äta den till julskinka. Man kokar den i skinkspadet, hackar den sedan grovt och fräser den med lök. Sedan slår man över vispgrädde. Åhh, det är så gott till skinkan.
Längtade till ljuset
Hon har odlat hela sitt liv och lärde sig av sin mor i Tornedalen. Sedan, säger hon, att hon bodde alldeles för länge i Göteborg. Där odlade hon med 4H, men längtade hem till Norrbottens ljus och jord. Nu är hon här.
Linus Livbom och Jesper Hedman smakar får- och lammkorv.
De kom med sin skola, Tallbo friskola, men stannade sedan kvar för att "besöka alla möjliga stånd".
- Det finns bra grejer att här, chips och honung till exempel, säger Linus.
- Gratisgodis och korv, fyller Jesper i.
Korv för unga
Berit Öhrvall, Norrbottens lamm- och fårprodukter, säger att deras korvar tilltalar ungdomar.
- Den består till 80-90 procent av kött. Dessutom är många ungdomar miljömedvetna.
Smakfesten fortsätter och folkmusikgruppen "Snörök-97" spelade hits från de senaste 1000 åren däribland Star of the County Down, om mannen som blev kär i en kvinna på en marknad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om