Hårdare klimat i skolan
Rapporteringen om hot och våld varierar mellan skolorna. Det kan finnas ett mörkertal.- Man måste anmäla allt så vi får en bild av händelserna och kan jobba förebyggande, säger Karina Petterson-Hedman, förvaltningschef i Boden.
- Vi får analysera den mer när vi får den, men jag har en känsla av att hot och våld har ökat i samhället i övrigt. Klimatet har hårdnat. Samtidigt har vi uppmärksammat och satt fokus på de här frågorna i skolan, säger Karina Pettersson-Hedman.
Diskussioner
Hon poängterar att likabehandlingsplaner och antimobbningsarbetet ligger till grund för tryggheten i skolan och även i de sammanhangen lyfts frågorna om våld och hot.
- Vi började för två år sedan att ordentligt informera och prata med rektorer och skyddsombud om olycksfalls- och tillbudsrapportering. Rektorerna har fått material och sedan fortsatt diskussionen ute på skolorna, säger Karina Pettersson-Hedman och fortsätter:
Antalet anmälningar varierar
- Vi har bland annat påtalat vikten av att även rapportera tillbud som inte lett till fysisk skada och rapporterna om hot där ingen skadats har ökat.
Samtidigt påpekar hon att anmälningsfrekvensen varierar mellan skolor och därför bedömer Karina Pettersson-Hedman att det fortfarande finns ett mörkertal.
- Rapporteringen är viktig för att vi ska få en bild av alla händelser och kunna jobba förebyggande.
Varje skola ska analyseras
Statistiken ska benas upp skola för skola. Tanken är att återrapporteringen via rektorerna ska leda vidare till djupare diskussioner i elevråden och klasserna. Resultatet därifrån ska sedan utgöra underlag vid en träff i vår i förvaltningens centrala arbetsmiljökommitté dit elevskyddsombuden kommer att bjudas in.
- Det blir då ett elevperspektiv, säger Karina Pettersson-Hedman.
Dessutom anser hon, att värdegrundsarbetet ute på skolorna är en central fråga i sammanhanget kring både elevernas och personalens arbetsmiljö och handlar om att hitta en rimlig nivå vad ska och inte ska accepteras i skolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!