Mats Björk, administrativ chef på socialförvaltningen, har tillsammans med budgetchefen på ekonomikontoret säkerställt det grundläggande materialet i utredningen Rätten till heltid för alla.
Den post som Mats Björk säger att de diskuterat mycket är kostnaden, som utredaren tagit med för visstidsanställningar.
– Utredaren har räknat med alla personer som inte är fast anställda, även semestervikarierna. Vi menar att man inte kan ta med de månadsanställda långtidsvikarierna som en potentiell kostnadsminskning. Det är som att säga att man inte behöver de tjänsterna eller några sommarvikarier, säger han.
Béatrice Öman (S), ordförande i nämnden, säger att alla partier delar förvaltningens farhågor när det gäller den finansiella kalkylen.
– Socialnämnden har redan en hel del stora utmaningar, säger hon.
Införandet av heltider och avskaffandet av delade turer är till sist en kommunfullmäktigefråga.
– Om vi kommer till insikten att kalkylen inte är tillräckligt försiktig och att det faktisk kostar mer, vad gör fullmäktige då? För alla är eniga om att det inte går att backa från införandet av heltider. Jag skulle bli förvånad om något parti säger att vi inte kan genomföra det för att det blir dyrare, säger Béatrice Öman.
Hon anser att fullmäktige inte bara kan peka med hela handen och säga att nu ska kommunen ha heltider när hela organisationen är anpassad till deltider, för det kommer kosta pengar.
– Frågan är vad man kommer att göra konkret. Kommer man att senarelägga det eller prioritera det, men då kanske vi måste ta bort något annat för kommunen har inte obegränsat med resurser.
Från början var det inte tänkt att alla styrelser och nämnder skulle få yttra sig, utan det var socialdemokraterna som insisterade på det.
– Vi ser väldigt stora utmaningar, säger Mats Björk, men det är ett jätteviktigt projekt för att vi ska uppfattas som en attraktiv arbetsgivare på en arbetsmarknad där konkurrensen om arbetskraften kommer att öka. Det är också ett viktigt steg mot en jämställd arbetsmarknad.
I nuläget har inte kommunen ett bra verktyg för schemaläggning.
– Det är ett måste, man ska inte dra igång det här projektet innan vi införskaffat det, säger Mats Björk och tillägger att de bör genomföra förändringen etappvis och börja med verksamheter där det är lite lättare för att sedan stämma av och hitta de bra lösningarna.
Han säger att det kräver stora förändringar i deras sätt att arbeta.
– Om vi inte förändrar bemanningsplanering, schemaläggning utifrån korttidsfrånvaron då kan kostnaderna öka förutom kostnaden för att utöka tjänstgöringsgraden. Vi måste bli jätteduktiga på att hantera mertiden, som skapas genom att det blir fler heltider, för att slippa ta in vikarier. Det skapar en utmaning hur man ska lyckas täcka arbetstoppar.
De måste hitta modeller för att tänka på ett annat sätt och omfördela resurser. Att lyckas få ihop det utgör skillnaden mellan att lyckas och misslyckas.
Mats Björk säger att de inte gjort någon egen kalkyl, men bedömer att det initialt kommer kosta mer.
– Man kommer initialt också behöva stoppa in en hel del resurser till våra enhetschefer, planerare och rekryterare, som stöd för att hitta lösningarna.
Om socialförvaltningen i framtid inte klarar rekryteringen kommer kostnaderna dra iväg.
– Då får vi dyra lösningar, säger Mats Björk.