Helena Dahlén bor i Smedsbyn och driver företaget AB H. Dahlen. Hon står med sin Byavagn i Boden tisdag och onsdag samt från fredag till och med söndag i Smedsbyn.
– Jag vill erbjuda så mycket närproducerade råvaror som möjligt. Jag har plockat hjortron i Ubbyn och Smedsbyn. Jag använder äggen som kommer från en annan del av mitt företag och jag har beställt älgfärs och renfärs från Laestadius kött och vilt i Övre Soppero och Bodens kött och vilt i Harads.
Det är den typen av råvaror som hon vill erbjuda i sin mat, men hon kan inte alltid ha allt lokalproducerat året runt. Den picklade rödlöken gör hon på lök från den egna trädgården så länge hon kan.
Hennes meny är lite eljest eller vad sägs om Älgfärsburgare Lyx med bland annat hjortron-bbq-majo och saltgurka och Renfärsburgare Lyx med pepparrotsmajo, bacon, honungsstekt äpple, röda vinbär och crème fraiche.
– Det ska vara lite byssigt, så att det finns våfflor gjorda på egen smet och på fredag har jag alternativet och då är det mer husmanskost. Framför allt äldre verkar uppskatta det.
Hon började komma till Boden vecka 32 och står då på Kvarnängen intill salutplatsen.
– Många kör runt ner här och sedan upp där. De gör en liten lov framför vagnen och en del kommer hit och läser menyn och tycker att fredagsmenyn låter god, men då får de komma till Smedsbyn. De verkar tycka att det är ett bra alternativ.
Hennes målsättning är att leva på sitt företag. Byavagnen kom hon igång med 31 juli, så det är ännu lite för tidigt att utvärdera den satsningen.