"Herren kan jag inte lura"

Ett nytt stödboende för missbrukare har invigts i Boden som ska att drivas av LP-stiftelsen Riks. Börje Öhman som är den förste hyresgästen är tacksam för platsen han fått.

Halleluja och tack. Orden kommer från Börje Öhman som vittnade om en väg ut ur missbruket på stödhemmet Ankarets invigning i torsdags. I bakgrunden syns föreståndaren Bosse Grindeborg.

Halleluja och tack. Orden kommer från Börje Öhman som vittnade om en väg ut ur missbruket på stödhemmet Ankarets invigning i torsdags. I bakgrunden syns föreståndaren Bosse Grindeborg.

Foto: Lena Leffler

BODEN2015-10-11 15:21

Stödboendet Ankaret kommer att ha sju platser.

– En person har redan en plats här och en till är på väg in. Vi är jätteglada att vi äntligen har den här möjligheten till ett stödboende vilket vi kämpat för i så många år. Det är en glädjens dag i dag, säger föreståndaren Bosse Grindeborg.

Han tackade pingstkyrkan som köpt fastigheten i nedre stadsdelen.

– Pingstkyrkan har sett behoven i Boden men även i andra kommuner. Möjligheten att öppna ett stödboende blev möjligt först när vi sålde vår fastighet på Kungsgatan och köpte huset som var till salu på Prinsgatan. Nu fanns den ekonomiska möjligheten till ett förverkligande. Tack vare att personerna i LP-stiftelsen haft den här visionen länge och även grundligt undersökt hur det ser ut med den här typen av stödboende över hela landet så fanns det en bra grund och beredskap för ett igångsättande, säger Malte Holmqvist, pingstförsamlingen.

Bosse Grindeborg ville också tacka alla andra fantastiska privatpersoner som skänkt möbler vilket gett LP-stiftelsen Riks en möjlighet att möblera upp huset.

– Vi tror på det här och det är något som vi länge velat förverkliga. Vi hoppas stödboendet kommer att ge utslag i samhället och ger människor möjlighet att komma in i samhället utan att använda droger, säger han.

Kalixbon Börje Öhman är först på boendet sedan en månad tillbaka. Att bli kristen har räddat hans liv vilket han vittnade om under invigningen. Han ville inte gå in på några detaljer om spriten och missbruket.

– Jag är tacksam för att kommunen ställt upp för jag har många gånger varit på ursvikens behandlingshem. Det var ändå någonting som fattades. Jag har fallit så många gånger kanske för att jag varit högmodig och trott att jag ska klara mig själv. Jag har lurat människor och kanske framför allt mig själv.

– Nu har jag kommit överens med Herren och honom kan jag inte lura. Sedan dess är jag fri. Jag döpte mig i höstas när jag var på lägret i Arvidsjaur och efter det har jag fått ett helt annat liv. Jag skulle inte ha levt i dag om jag inte vore här, säger Börje Öhman.

Han vet av egen erfarenhet att det viktigaste som finns är ett utslussningsboende.

– Man måste ha det för att känna tryggheten, kamratskapen och vara bland människor som älskar och tycker om en.

– Det är ingen konst att vara nykter och drogfri när man är på en behandling utan det är sedan det viktiga kommer att du har stöd och något att sysselsätta dig med och kan slussas ut i samhället, säger Börje Öhman.

Han ser glad och lycklig ut där han sitter i sitt rum på stödboendet Ankaret.

– Nu är jag äntligen hemma och kan säga att jag kan klara av det här med missbruket. Boendet här i huset är helt fantastiskt. Jag har fått hjälpa till med tapetsering och andra saker som behövt göras.

– Att bo här ger mig sådan inre ro.Jag önskar att fler ska få känna samma sak, säger Börje Öhman.

LP-stiftelsen verksamhetsidé

Att med den kristna tron som grund förebygga och avhjälpa drog- och alkoholmissbruk genom fältarbete, ungdomsverksamhet, lokala kontaktcentrum och behandlingshem som erbjuder en andlig, medicinsk och social behandling. Målet är att hjälpa alla människor med drog- alkoholmissbruk till ett nytt drogritt och fungerande liv.

Förebygga uppkomsten av missbruk hos ungdomar och riskgrupper. Underlätta situationen för anhöriga och barn till missbrukare.

Mottot är; för hela människan, hela vägen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om