Höjda krav möts med nedtrappade insatser

Försäkringskassan skär ned på rehabiliteringen. Inger Ek, Kommunal Boden, är kritisk.- Det är ingen väg till arbete.

Tidsaxel för rehabilitering. Inger Ek, Kommunal, anser att myndigheterna inte hängt med i den nya rehabliteringsprocessen och menar att det inte ens finns någon blankett för arbetsgivarutlåtande, i alla fall har hon aldrig sett någon.Skiss: Bodens kommun

Tidsaxel för rehabilitering. Inger Ek, Kommunal, anser att myndigheterna inte hängt med i den nya rehabliteringsprocessen och menar att det inte ens finns någon blankett för arbetsgivarutlåtande, i alla fall har hon aldrig sett någon.Skiss: Bodens kommun

Foto: Bodens kommun

BODEN2008-11-28 06:00
Den 1 juli ändrades sjukförsäkringen och kraven på en snabb rehabilitering stärktes, men Försäkringskassan har trappat ned på insatser som vård och arbetsträning. Det berättade Sveriges Radio på nyheterna i veckan.
Många väntar på rehabilitering, men kassan har inte använt mer än en tiondel av pengarna till rehabiliteringsåtgärder. Den största delen av pengarna har den i år använt till att utreda de sjukskrivnas behov av rehabilitering.
Enligt radion är kassans förklaring till varför man inte gör vidare efter utredningarna att arbetsgivare och landsting ska ta ett större ansvar för rehabiliteringen.
Sjukskrivna i kläm
- Man "slåss" mot varandra på något vis och de sjukskrivna kommer i kläm, säger Inger Ek.
Hon jobbar nästan uteslutande med långtidssjukskrivna medlemmar. Bodens personalutskott skulle ha tagit en ny rehabiliteringspolicy före nyår, men beslutet har skjutits upp.
- Ett syfte med den nya policyn är att förvaltningarna ska göra likadant. Det görs inte i dag och följden av det är att anställda som jobbar på "fel" förvaltningen kan bli utan jobb fortare, säger Inger Ek.
Kommun vill också trycka hårdare på det förebyggande arbetet i den nya policyn.
- Som det nu är kan en anställd säga till sin chef att han mår dåligt, men så länge han jobbar så händer ingenting. Det är skandalöst. Förebyggande åtgärder är ett sätt att stävja långtidssjukskrivningarna.
Kan tappa jobbet
Förändringarna i sjukförsäkringen gör att en sjukskriven som inte blir rehabiliterad kan stå utan
arbete efter sex månader, 181 dagar. Att i det skedet dra ned på
rehabiliteringsinsatserna som Försäkringskassan gör, tycker Inger Ek är helt fel.
- Finns det en möjlighet att komma tillbaka till arbetet, oavsett om det är till det gamla jobbet eller ett nytt, ska man ta tillvara på det. De flesta långtidssjukskrivna finns inom vården och det kan vara svårt att rehabilitera sig så att man kan komma tillbaka dit. Men vi har ett enda ärende i dag där rehabiliteringsersättningen används för att utbilda sig till ett nytt yrke.
Önskar längre period
Inger Ek säger sig inte vara odelat negativ till den nya sjukförsäkringen eftersom den hindrar människor att gå sjukskrivna år ut och år in utan att det görs någonting, som tidigare.
- Men jag hade önskat, det är
ju jul snart, att övergångsperioden hade varit längre. Försäkringskassan har inte ens hunnit kontakta alla under det här halvåret.
Dagligvara
Myndigheterna har inte följt med i den nya rehabiliteringsprocessen och Inger Ek anser att man tappat mark. Tidigare träffades alla parter: arbetsgivare, fack, kassan och arbetsförmedlingen.
- Den tiden finns inte längre och därför har processen blivit ineffektivare. I dag är indragen sjukpenning dagligvara och just nu i den här röran kan jag inte se vad som är bra. Kanske om man skulle jobba tillsammans med fokus på den sjukskrivne i centrum, men då måste det finnas nätverk för det. Nu drar man inte åt samma håll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om