På senaste sammanträdet beslutade nämnden dels att i sommar upprepa fjolårets succé med sommarskola för nysvenska ungdomar, dels införa sommaraktiviteter för somaliska barn som kommer till Boden på grund av familjeanknytning.
– Jag har fått flera mail med rasistiskt innehåll. De första slängde jag, men jag sparade två. En av brevskrivarna kallar mig rasistjävel, för att aktiviteterna inte inkluderar svenska elever, säger Britt-Marie Loggert-Andrén.
Utdrag ur breven finns att läsa här intill.
Redan när beslutet togs motiverade Britt-Marie Loggert-Andrén varför majoriteten i år väljer att göra så här. När det gäller sommarskolan anser hon att stödet i undersviningen i första hand bör ges under läsåret, men hon utesluter inte att det kan bli en sommarskola i framtiden även för de svenska eleverna.
– Alla barn ska få det de behöver. Det finns en kritik mot bristerna i integrationen av nysvenskar i det svenska samhället. Därför har staten har bidragit med pengar till olika åtgärder för att förbättra integrationen. Att ge elever bättre förutsättningar inför höstterminen är ett sätt, säger hon.
Att nämnden riktar sommaraktiviteterna till somaliska barn har fler orsaker.
– Det är en ganska stor grupp som kommer hit. De har redan uppehållstillstånd och ska börja skolan i höst, men flera av dem är analfabeter. En del har inte ens hållit i en penna. För att på bästa sätt förbereda dem och ge dem en bra start i Sverige så beslutade vi att genomföra sommaraktiviteter just för dem, säger Britt-Marie Loggert-Andrén och fortsätter:
– Nu är det just den här gruppen barn, men det utesluter inte andra barn. Jag tycker att vi ska tillgodose alla barns behov och alla barn ska ha stöd utifrån sina behov.
Hon är tagen av tonen i de rasistiska breven och förstår inte inställningen, att kalla insatser för bättre integration för apartheid anser hon är skrämmande.
– Jag tycker att det är skrämmande att man ser på barn på det här sättet och väljer att diskutera dem på det här sättet. Att vilja ge barn, elever, bra förutsättningar att klara skolan gagnar alla, säger Britt-Marie Loggert-Andrén.
Hon tycker att den här formen av uttryck, att verbalt ge sig på barn och människor som inte är svenskar samt dem som företräder alla medborgare har ökat.
– Det är inte acceptabelt. Det finns främlingsfientlighet och rasism och det ska vi inte acceptera. Det är oerhört viktigt att vi bemöter den i all dess former.