Hovarna - det är de som gör en häst

Ingen hov, ingen häst. Det är ett gammalt ordspråk, som gäller i allra högsta grad vittnar veterinär Göran Åkerström om.I helgen fick ett 40-tal hästägare från hela länet lära sig god hovvård.

Veterinär Göran Åkerström höll kurs i Boden i helgen om god hovvård. Han visar var man kan känna hästens puls. En häst som har ont och rör sig får högre puls. Helene Skogqvist, Hushållningssällskapet, står till höger om hästen. FOTO: Lena Tegström

Veterinär Göran Åkerström höll kurs i Boden i helgen om god hovvård. Han visar var man kan känna hästens puls. En häst som har ont och rör sig får högre puls. Helene Skogqvist, Hushållningssällskapet, står till höger om hästen. FOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

BODEN2008-11-24 06:00
Hushållningssällskapet är kursarrangör och Helene Skogqvist säger att de genom flera olika projekt haft en kunskapsutveckling avseende hovvård. På lördagen hade Göran Åkerström, Skövde, kurs med hovslagare. Hovslagare och veterinär jobbar ihop om problemen med en häst. På söndagen var det hästägarnas tur.
- Deltagarna får titta på hovar när det inte är bra och lär sig se när det är bra, hur det ska se ut för att man ska vara nöjd med sin hovslagare, säger Helene Skogqvist.
Ledsen hov
Elvaåriga Frida Larsson från Boden var en av deltagarna. Hon följer uppmärksamt med när de har en praktisk övning och tittar på bra och mindre bra hovar.
- Det här var en ledsen hov, säger Solveig Granath, Gällivare, och konstaterar vid en titt på en annan hov att om det hade varit en människa hade man sagt att han gått med tårna utåt.
- Eller inåt, vi vet ju inte om det är hästens högra eller västra ben, säger Gi Terell, Boden.
- Den har i vart fall felbelastat, säger Solveig Granath, hästägare sedan fyra år tillbaka. Jag kan ingenting om sånt här och har kommit hit för att lära. Det är en jättebra kurs och väl värt att åka 50 mil, absolut.
Helt avgörande
Gi Terell håller med och säger att hon lärt sig jättemycket. Hon hade ett batteri av frågor med
sig till kursen och svaren hon
fått talar framför allt om hur viktiga hovarna är, men också hur svårt hovvård är.
- Man måste få mycket handledning innan man kan se.
Göran Åkerström säger att hästen hovar är helt avgörande för att hästen ska fungera och en av de viktigaste aspekterna i hästens liv både för hästen och för att ägaren ska ha användning av den.
Överlag tycker han att kunskapen är dålig om hovar, foder, sociala behov, rörelsebehov och hur man anstränger hästen. Ett sätt att råda bot på det är att anordna kurser som Hushållningssällskapet nu gör.
- Det är oacceptabelt att låta en häst gå och ha ont. Hästar säger inte till, som hundar, när de har ont. Därför måste man lära sig att se och förstå att det är fel.
Klämma och känna
En häst som har gått och belastat fel för att den haft ont går att komma till rätta med, men Göran Åkerström är mycket noga med att påpeka att det måste få ta tid och att man då kanske inte kan använda hästen fullt ut.
- Man ska titta på hovarna varje dag. De ska hållas rena. Man ska titta på hela hästen, klämma och känna igenom sin häst. Man måste också lära att känna sin häst. De är invidiver och det är oerhört stor skillnad på dem.
Tillgodoser man hästens basbehov av bra mat, sällskap, rörelse och god hovvård så mår hästen ofta bra, menar Göran Åkerström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om