Inge Andersson: "Det är ett feltänk""

Inge Andersson (BA) anser att det är fel av socialnämnden att återta vårdnära servicetjänster. Enligt nämnden är beslutet kopplat till införandet av heltider. "Det är ett feltänk."

Inge Andersson (BA) tycker att socialnämnden i Boden tänker fel.

Inge Andersson (BA) tycker att socialnämnden i Boden tänker fel.

Foto: Petra Isaksson

BODEN2019-02-06 13:24

Kommunfullmäktige i Boden beslutade i juni förra året att kommunen ska införa rätt till heltider inom alla verksamheter. Det ska ske stegvis under flera år och den första förvaltningen som inför heltider är socialförvaltningen.

På det senaste nämndssammanträdet bestämde socialnämnden om rad åtgärder för att få ekonomin i balans. Ett av dessa beslut gällde återtagande av vårdnära servicetjänster, tjänster som idag utförs av Samhall. Beslutet är enligt nämnden kopplat till införandet av heltider.

Inge Andersson förklarar att fullmäktige i samband med sommarens beslut samtidigt antog en genomförandeplan och påpekar att nämnden har fått en utökad ram för att införa heltider.

– Den har fått en miljon kronor för i år. Införandet ska ske stegvis för att man under den här tiden ska lära sig nya metoder för att åstadkomma heltider.

Han anser, att återta de vårdnära servicetjänsterna är ett kortsiktigt tänk och bedömer att förvaltningen har problem att få ihop schemana.

– Servicetjänstern handlar om få timmar utspridda på flera arbetsplatser och berör enbart ett fåtal anställda. Istället måste man jobba med schemaläggningen.

I och med heltider får man mer händer och fötter inom socialtjänsten. Inom vård och omsorg har verksamheterna toppar vissa tider på dygnet och tvärtom andra tider. Tanken med att återta vårdnära servicetjänster är att den ordinera personalen ska ha arbetsuppgifter när det är mindre att göra under arbetspassen.

Inge Andersson tycker att det är ett feltänk. Han anser istället att den mertid som blir när det blir fler heltider ska användas till att höja kvalitén i omsorgen.

– Då ska personalen ge brukarna det den inte hinner med idag. Att göra som socialnämnden nu har bestämt kommer i stället att medföra att det blir sämre både för brukarna och de anställda. Samhall har bidragit till att höja kvalitén inom vården.

Att ge personalen enklare arbetsuppgifter, som städning och tvättning, innebär en sämre arbetsmiljö och höjer inte undersköterskeyrkets attraktionskraft, menar Inge Andersson.

– Dessutom fyller de här jobben som Samhall utför en viktig samhällsfunktion. Människor som annars har haft svårt att komma ut på arbetsmarknaden får sysselsättning.

Han anser istället att socialförvaltningen måste jobba med flexibla schemalösningar. Alla behöver inte börja och sluta samtidigt.

– Alla brukare behöver inte heller och vill inte heller gå upp eller lägga sig samtidigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om