Föreningen lämnar Älvsbyn - startar hundcenter i Boden

När markavtalet inte förlängdes i Älvsbyn så gjorde Norrbottens Hundkapp en omstart. Nu bygger föreningen upp en ny verksamhet i Boden. "Alla ska känna sig välkomna hit", säger Janne Ylivainio, ordförande.

Marita Pettersson, marknadsansvarig, Soili-Jeanette Karppinen, styrelseledamot och Janne Ylivainio, ordförande Norrbottens Hundkapp, vill att alla ska känna sig välkomna till Bodens Hundcenter.

Marita Pettersson, marknadsansvarig, Soili-Jeanette Karppinen, styrelseledamot och Janne Ylivainio, ordförande Norrbottens Hundkapp, vill att alla ska känna sig välkomna till Bodens Hundcenter.

Foto: Stellan Mäki

Boden2024-06-30 11:00

Norrbottens hundkapp bildades 1996 och drev verksamheten i Älvsbyn med årliga tävlingar på Kanisbanan. 2020 kom pandemin och allting stannade av på grund av restriktioner. På grund av låg aktivitet på området sa kommunen upp arrendeavtalet med föreningen 2023.

– Det var bara en i föreningen som bodde i Älvsbyn resten bor närmare kusten och när uppsägningen kom så var det ganska många som försvann från föreningen till Skellefteå. Framförallt de som hade aktiva träningshundar, säger Janne Ylivaino. 

Norrbottens hundkapp flyttade sin verksamhet till Boden där man nu bygger upp Bodens Hundcenter längs Gammelbyvägen. Området är på drygt tre och en halv hektar ängsmark.  

En allmän rasthage är redan klar och arbetet pågår för att färdigställa resten aktivitetsområdet. Bland annat blir det fler hagar, en hundbadplats, en BPH-bana för personlighetstest av hundar, klubbstuga med servering, toaletter, parkeringsplatser och tävlingsbanor. 

– Vi kommer i förlängningen att kunna erbjuda en rakbana på 330 meter där det går att tävla med alla typer av vinthundar och övriga hundar. Men vi behöver få ut jord och få gräset att sätta sig ordentligt så invigningstävlingen blir troligtvis 2025 eller 2026, säger Janne Ylivaino.

undefined
Målet är att arrangera den första tävlingen vid Gammelbyvägen 2025.

Föreningen hoppas kunna arrendera ytterligare mark av Försvarsmakten där det i dag redan finns en travoval.

– Arbetsinsatsen för att bygga en rundbana skulle inte bli så stor och vi skulle dessutom bli unika i Sverige med en bana på 700 meter, säger Janne Ylivainio.

En rundbana skulle innebära en investering på runt tre miljoner kronor. Det är också ett projekt som ligger sist i uppbyggnaden av verksamheten.

– Så stora pengar är svåra att jobba in i en förening, så där kommer det krävas sponsorer.

När medlemsantalet var som lägst efter uppbrottet från Älvsbyn hade föreningen bara 14 medlemmar. I dag har runt 70 personer gått in som stödmedlemmar. Att föreningen flyttat närmare kusten till ett tillväxtområde ser man som positivt för verksamheten. Med inflyttning av människor kommer också fler hundar.

undefined
Arbetet med att färdigställa banor och byggnader pågår för fullt.

Under sommaren 2024 kommer föreningen erbjuda träningstillfällen där hundar har möjlighet att testa sin tävlingsinstinkt genom att springa efter "trasan". Målet är inte att vara snabbast utan att hundarna ska känna glädje.

 – Alla hundar är välkomna hit, alla raser och alla storlekar, säger Janne Ylivainio.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!