Garnisonsutställningen skulle ha visats tidigare men blev försenad. I fjol tog man krafttag och den lilla personalstyrkan har slitit hårt för att få utställningen klar till premiären 20 februari.
– Försvarsmuseum öppnade utställningen Norrlandslåset redan 2006 och sedan Kalla kriget. Nu kommer dessa tre utställningar tillsammans ge besökarna hela historien, säger museichefen Ulf Renlund.
Museipedagogen Helena Svanberg kommer att sköta visningarna. Många av föremålen eller det mesta som visas upp i den 200 kvadratmeter stora lokalen kommer från försvarsmuseums egna samlingar.
– Vi har magasin här och våran pjäshall är också full med saker, säger Svanberg.
I första delen finns mönstringsdelen. Många unga män gjorde sin värnplikt i Boden och fick sitta i styrkestolen där man testade ben, armar och händer.
Även SJs gamla tågkupé med fåtöljer påminner om de värnpliktigas långa hemresor på sina permissioner söderut.
Mittdelen har grupperats som en kontorsdel där det finns ett minikanslihus som hantverkaren Conny Drugge byggt.
– Där finns kontorsdelen med pappersarbetet, arbetet ute i skog och mark, baldelen men även undervisningsdelen, säger Helena Svanberg.
I 19 kaserner började byggas 1902 och garnisonen i Boden har sedan dess funnits kvar där.
På utställningen finns också fördjupade presentationer av alla andra olika regementen som funnits i Bodens Garnison under olika tider. Försvarsmuseum har haft ovärderlig hjälp av kamratföreningar med underlaget.
– Utställningen består också av vardagliga föremål som både användes av militären, mönstringsenheten och av det civila samhället. Det handlar ju om Bodens stad som garnisonsstad. säger museichefen Ulf Renlund.
Bland annat står ett litet, oansenligt vitt skåp i ett hörn som är ett kylskåp.
– Man öppnar en lucka högst upp. Där sätter man in stora isblock som värnpliktiga leverade till underofficerarnas kylskåp, säger Renlund.
I ett läkemedelsskåp finns välbevarad suturtråd som användes vid operationer och längst inne står dockor i lottauniformer och serverar ärtsoppa som man gjorde under beredskapstiden.
– Det är riktig kronärtsoppa som gjutits in i kärlet, säger Helena Svanberg.