Inte alltid rättvist

Maria Udén, 52, Boden, är biträdande professor vid Avdelningen för arbetsvetenskap vid LTU.
Hon forskar inom genus och teknik och är involverad i det EU-finansierade projektet Genovate som ska öka jämställdheten på universitetet.

Boden2014-03-07 07:30

Vad handlar det om?

- Genovateprojektet vill se till att vi inte faller tillbaka i gamla spår och förlorar det som vi vunnit med jämställdhetsarbetet. Det handlar om att få bort enkönade strukturer som är vanliga inom till exempel forskningen. Alla ska ha lika chans att nå de finare titlarna och bli publicerade i högaktade vetenskapsmagasin. Det blir bättre forskning om man inte avskärmar sig från halva befolkningen.

Hur når man de målen?

- Det kan till exempel handla om transparens i beslut, att de fattas på klara och tydliga grunder och ur ett genusperspektiv. Många små beslut kan passera utan att orättvisor uppmärksammas, men när man ser summan av de små besluten syns det tydligt att det inte alltid är rättvist. Jag har analyserat excellenskriterier, som handlar om rättvisa och möjligheter att meritera sig. Det kan vara både som forskare och som universitet.

Ni är tre kvinnor som leder projektet på LTU. Var är männen?

– Det handlar om genuskunnighet. På doktorandnivå finns det män men på forskarnivå så ser det tyvärr fortfarande ut så att män som är genuskunniga är en bristvara. Sedan är det såklart blandat och det sitter både kvinnor och män i referensgruppen.

Det fyraåriga projektet har tre år kvar – vad blir nästa steg?

– Vi kommer jobba vidare med det underlag som finns och fortsätta samverka med andra universitet. Nu handlar det om att förankra idéerna och diskutera vidare och ta in fler människor – och inte bara genusexperter utan också administrativ personal, ledning och andra på LTU. Vi är en stor arbetsplats som precis som andra behöver ett brett arbete för jämställdhet.

Varför började du genusforska?

– Jag är ingenjör i botten och det var i tidiga 20-årsåldern under ett forskningsprojekt om ekologiskt boende som jag blev intresserad. Det var ett möte med de som bodde i området och efteråt sa man att ”Nu har vi träffat de boende”. Men det var bara män som kommit till mötet - och det var ingen som reagerade på det. Jag tänkte att om tillvaron är så uppdelad så är det särskilt viktigt att uppmärksamma det. Det är ganska grundläggande. Både män och kvinnor bor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om