Han tycker det varit en väldigt konstig vår.
– Allt kom så tidigt, lite för tidigt. Försäsongen var torr, säger Salvador Solsana.
Ann-Kristin Isaksson, trädgårdsrådgivare på hushållningssällskapet Rådgivning Norr, berättar att många jordgubbsplantor har dött under vintern.
– Det var ju trots allt en bra vinter, men jag tror att det kan bero på den regniga hösten. Det var troligen för blött innan det frös på, säger Ann-Kristin Isaksson.
Olika sorter
Hon spekulerar också i om den regniga sommaren medförde att gödslet urlakades.
– Då har plantorna ingen reserv att ta av. De behöver vissa näringsämnen, till exempel kalium, för att klara vintervilan bra, säger säger Ann-Kristin Isaksson.
Även Mockträsk jordgubbsodling har fått känna av plantdöden. Totalt på båda sidor sjön har de åtta till nio hektar odlingar.
– Vintern har tagit hårt på vissa sorter. Vi har tre-fyra olika sorters jordgubbar. De smakar olika och har lite olika växtsätt. Någon blommar tidigt och någon senare, förklarar Salvador Solsana.
– De senare sorterna har fått lida värst i vinter. Mellan 30 och 50 procent av jordbubbarna Honeoye har dött. Det har varit en förrädisk vinter eller om det är hösten som spökat till det.
Härdig här uppe
Mockträskodlingen består dock till 80-90 procent av jordgubben Sephyr.
– Det är en gammal beprövad sort, som är härdig här uppe. Det är den tidigaste sorten vi har och den blommar bra, säger Salvador Solsana.
Men även en del Sephyrplantor har inte överlevt. Han uppskattar, att sammantaget ett par av deras jordgubbsfält har dött. Det är för sent att göra något åt det i år. De döda plantorna kommer de att ersätta nästa år.
– Man måste ta bort de gamla och bearbeta jorden. Det går inte att slarva med det om plantorna ska må bra och man vill ge dem de bästa förutsättningarna.
I år kommer de norrbottniska jordgubbarna någon vecka tidigare än vanligt, avslutar Salvador Solsana.