Det har skett en rejäl ökning av stödkontakter på kvinnojouren i Boden mellan åren 2017 och 2018. Enligt Carola hade jouren 135 stödkontakter 2017 och 382 stödkontakter i fjol.
Hon bedömer att det beror på flera saker.
– Det kan bero på att det har stått mer om våld i nära relationer i media och att jouren har synts mer.
Verksamheten har under några år varit på sparlåga och startade om igen för några år sedan. Initialt gick verksamheten på halvfart med en deltidsanställd och volontärer. Nu är Carola heltidsanställd.
– Vi har också haft mycket att göra med Migrationsverket. De kontaktade oss eftersom många kvinnor kom hit till Boden och då har vi synliggjorts där. Vi har lämnat information om oss så att de vet att vi finns.
Nu har de dock inte lika mycket kontakt med Migrationsverket eftersom det är färre flyktingar som kommer.
Carola bedömer att metoo-rörelsen också har spelat en stor roll.
– Den har tydliggjort våldet mot kvinnor och många har förstått att de inte är ensamma, att det kan drabba vem som helst och man har förstått våldet. Det fysiska våldet förstår man, men våldet är så mycket mer – ekonomiskt, sexuellt och psykiskt. Men man har inte alltid förstått att det handlar om psykiskt våld.
När människor läst och förstått vad andra blivit utsatta för har de insett att de själva är drabbade. De vågar ta kontakt och ta det första steget bort från våldet.
– Jag tror att det är en av effekterna av metoo. Det kan också vara så att man inte är utsatt nu, men har varit det tidigare. Många funderar om man kan anmäla när det gått flera år och det kan man.
Hon ser rörelsen som en massiv informationskampanj.
De som tar kontakt med kvinnojouren är ingen homogen grupp.
– Det är ganska blandat, men många unga kvinnor tar kontakt, säger Carola.
Vilken ålder?– 20-25.
Det är illavarslande.– Ja, det är riktigt tråkigt. Det kan också vara så att unga människor har en vetskap om att det är fel. Jag tror att de skuldbelägger sig själva mindre än äldre kvinnor. De vet vad de har för rättigheter och de har lättare att se framåt. Det är hemskt att de måste komma hit, men det är bra att de bryter fort.
Carola säger att det kan vara jobbigt för kvinnorna som gör en polisanmälan. De tvingas till så många olika kontakter, har de barn blir till exempel socialtjänsten inblandad.
– Men det är där de tar sig ur det