K 4 blir kvar i Arvidsjaur

Jägarbataljonen blir kvar i Arvidsjaur, åtminstone till 2012. Däremot är stridvagnsutbildningen på I 19 i Boden fortfarande hotad. - Jag kommer att slåss för att stridsvagnarna ska vara kvar. De är centrala i mekaniserad strid och ska vara en integrerad del, annars blir verksamheten amputerad, säger Jan Mörtberg, regementschef.

Jan Mörtberg, garnisonschef i Boden, är oroad för materielförsörjningen. "Vi har haft en teknisk utveckling och varit världsledande. Det blir mindre av det och vi kanske inte kommer att ha den modernaste materielen, men det vi har ska vara bra."                                                                                                                                                             FOTO: Lena Tegström

Jan Mörtberg, garnisonschef i Boden, är oroad för materielförsörjningen. "Vi har haft en teknisk utveckling och varit världsledande. Det blir mindre av det och vi kanske inte kommer att ha den modernaste materielen, men det vi har ska vara bra." FOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

BODEN2009-01-31 06:00
I går lämnade ÖB sitt förslag till regeringen. Det blir inga förändringar av grundorganisationen som kräver riksdagsbeslut. Däremot kan försvaret besluta om andra förändringar. ÖB kommer att återkomma till förändringar i grundorganisationen i samband med budgetunderlaget för 2012.
Det innebär att jägarbataljonen tills vidare blir kvar i Arvidsjaur. Det ska finnas en jägarbataljon kvar i insatsorganisationen.
Ingenjörkompaniet blir kvar på I 19, däremot lever fortfarande diskussionen om stridsvagnsutbildningen. Förbandet har tidigare minskat från ett stridvagnskompani till en stridsvagnspluton. Jan Mörtberg kommer slåss för att stridsvagnsutbildningen blir kvar i Boden.
Hårda besparingar
Det kommer att krävas besparingar inom garnisonen. Redan nu pågår arbetet med att halvera antalet anställda på personalfunktionen.
- Vi har sagt att vi vill använda samarbetet inom Bodens garnison och inom garnison Nord med F 21 för att hitta effektiviseringar, säger Jan Mörtberg.
Insatsorganisationen minskas, men beredskapstiden ska understiga ett år. Centralt i ÖBs förslag är det nya personalförsörjningssystemet. Det ska grunda sig på frivillighet. Grundutbildningen kommer vara några månader och cirka 4 000 personer ska utbildas per år. I dagsläget utbildas cirka
7 000 värnpliktiga.
Vilande militärpliktslag
Pliktutredningen har inte lämnat sitt förslag, men har tidigare lämnat en delarapport om att pliktlagstiftningen ska vara vilande i fredstid.
Många frågetecken
Tanken med det nya systemet är att de som grundutbildas sedan anställs som soldater i stående förband, blir kontrakterade till förband som övas några veckor per år och kan kallas in med kort varsel eller går vidare till hemvärnet.
- Men fortfarande finns fler frågor än svar. Det nya personalförsörjningsystemet är en utmaning, som behöver politiskt stöd, säger Jan Mörtberg.
Han menar att man i Arvidsjaur skulle kunna anställa en jägarskvadron redan nu, men det kommer att ta tio år att ställa om helt.
Färre officerare
Nyordningen innebär att fler soldater blir tillgängliga inom kortare tid, men samtidigt finns ingen uthållighet. Officerskåren kommer att reduceras. Jan Mörtberg tror att 1000-talet officerare kommer att bli anställda soldater.
ÖB förslår att det ska finnas 30 hemvärnsbataljoner, som blir nationella skyddsstyrkor. Jan Mörtberg anser att det är viktigt att hemvärnet i Norrland finns över hela ytan och han vill ha kvar en hemvärnspluton per kommun med tydlig koppling till krishantering i kommunerna och länsstyrelsen.
- Jag vill inte bli hämmad av för liten numerär, utan vill fortsätta att utveckla det vi har i dag. Det kommer jag att sträva efter.
Läs mer om ÖB:s förslag på sidan 16
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om