Kalas på barnens pridetåg

Barnen från förskolan och skolan i Harads tågade i ett pridetåg genom samhället på onsdagen. Det var kulmen på förskoleprojektet Olika, men lika bra. Förhoppning är dock att tåget ska bli en återkommande tradition.

Felicia Eriksson, Tilde Långström, Thelma Näzelius och Linus Holmström gick i tåget för att visa att alla är lika mycket värda.

Felicia Eriksson, Tilde Långström, Thelma Näzelius och Linus Holmström gick i tåget för att visa att alla är lika mycket värda.

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2019-06-06 13:00

Lucy Eze på förskolan delade ut lappar med en strof på svenska från låten We are the World:

"Vi har en värld, vi har varandra.

Vi är en del av något mycket större här tillsammans.

Och om kärlek finns där, om du sträcker ut din hand.

Det är så vi får en bättre värld där kärlek finns."

Ida-Linn Näzelius, delägare i Kids Corner, var glatt överraskad att så många deltog i pridetåget. Med förskolebarn, elever, personal, föräldrar och utomstående blev de ett 100-tal. Hon berättade att de på förskolan har jobbat med projektet Olika, men lika bra.

– De har på olika sätt gått in och tittat på och jobbat med skillnader och likheter. De har sjungit olika sånger. De har målat sina egna flaggor och det här är avslutningen på det arbetet.

Kids Corner bjöd in skolan och satte upp lappar runt om i samhället för att de ville locka med sig alla som ville delta i tåget.

– Vi hoppas att det här bli ett återkommande varje år så kanske det blir ännu fler som väljer att gå med, sa Ida-Linn Näzelius.

Josefine Bergdahl, förskollärare, förklarade att de jobbat med projektet under ett helt år.

– Då kände vi att det är ett perfekt sätt att visa olikheter att gå i ett pridetåg. Då kan man visa att alla är olika, man får tycka om olika och att det är okey.

Hon tycker det har varit jättespännande och lärorikt att jobba med projektet.

– Det har varit en sådan naturlig grej för barnen att man får tycka om vem man vill och man får vara som man är, men det är alltid bra att visa på att det finns många olikheter och att vi fungerar olika, men vi är alla lika bra ändå trots det.

Tausha Ramos gick i tåget tillsammans med sonen Orion Ramos, 14 månader.

– Vi går med för att det är viktigt. I min kultur är det vanligt att älska den man vill.

Hon kommer från Redwood Valley, California, och har släktingar som är homosexuella.

– Så jag är uppväxt med det.

Eleverna Felica Eriksson, Tilde Långström, Thelma Näzelius och Linus Holmström svarar med en mun på frågan varför de går med i tåget:

– För att visa att alla är lika mycket värda.

Tilde tillade att hon dessutom tycker att det är roligt.

– Alla är olika och det är okey, sa Felica.

Pridetåget avslutades med att förskolebarnen tillsammans sjöng sången Vi har en värld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om