Eftersom Kayla inte obducerades konstaterar Sunderby sjukhus analysteam, att det inte går att med säkerhet fastställa den exakta dödsorsaken och skriver:
"I och med detta blir de rekommenderade åtgärderna inriktade på det generella vårdförloppets felhändelser och inte riktade mot en enskild orsak."
Beslutet att avstå från klinisk obduktion tas på Karolinska dit Kayla flögs 3 juni 2023 från Sunderby sjukhus där hon vårdats två dygn för magsjuka.
Kayla visar inte några livstecken, hjärndödsdiagnostik görs i närvaro av Kaylas föräldrar Deborah Mucowera Karlsson och Mikael Karlsson. Det finns inga tecken på hjärnfunktion eller spontanandning. Kayla dödförklaras den 5 juni klockan 9.42.
Donationsprocessen resulterar i att Kaylas föräldrar beslutar att donera dotterns hjärta, lever och njurar. Kaylas hjärta slår nu i ett annat litet barn.
En organdonation behöver inte utesluta obduktion, men enligt lagen får ingrepp i kroppen inte göras om det kan antas föreligga skäl för en rättsmedicinsk undersökning av en avliden och om resultatet av en sådan undersökning kan äventyras på grund av ingrepp.
När en läkare konstaterar dödsfall och ska utfärda dödsbevis ska hen ta ställning till om det ska göras en polisanmälan eller inte. I Socialstyrelsens föreskrifter finns kriterier när anmälan ska göras, ett av dem är om ett dödsfall kan misstänkas ha samband med fel eller försummelse i hälso- och sjukvården.
I Kaylas journal skriver läkaren: "vi avstår från klinisk obduktion".
– Varför det? undrar Deborah Mucowera Karlsson.
NSD har på uppmaning skickat skriftliga frågor till Karolinska och haft upprepade samtal med personal på kommunikationsavdelningen. Svaren har uteblivit. Därför vet vi inte om sjukhuset har konsulterat polisen eller vilka rutiner det har för att meddela föräldrarna beslut att avstå obduktion och konsekvenserna av ett sådant beslut.
– De gav oss inte någon information om obduktion. Vi sa att vi ville donera och sedan gjorde de klart operationerna för det, fortsätter Deborah.
NSD frågar en rättsläkare: Kan man utifrån att studera journaler och analyser ändå fastställa dödsorsak?
– Nej, för när vi fastställer dödsorsaken vill vi lita på fynd ifrån en obduktion alternativt i vissa specifika fall en så kallad likbesiktning, om det i samråd med polisen kan anses vara tillräcklig, säger Linnéa Haacker-Mogensen, rättsläkare på den rättsmedicinska enheten i Lund och Rättsmedicinalverket, och fortsätter:
– Vi besitter inte någon extra, ytterligare kompetens att fastställa dödsorsak enbart utifrån patientjournaler, utan vår specialistkompetens är helhetsbilden. Förvisso, i de fall där vi obducerar någon som vårdats innan de avlidit, tar vi med det som beskrivs i patientjournaler i vår helhetsbild när vi undersökt organen.
Kaylas föräldrar vill veta varför dottern dog.
– Hade vi vetat att man är tvungen att göra en obduktion hade vi inte donerat, säger Deborah Mucowera Karlsson.
Mikael Karlsson säger att det känns horribelt att inte kunna få svar.
– Hur kunde det gå så långt? Hur kan vätskebristen gå så långt på grund av magsjuka när man är på ett sjukhus. Det borde inte vara möjligt.
Deborah kan ännu inte sätta ord på någonting.
– Jag har inte givit mig själv den tiden, att sörja Kayla. Först vill jag veta varför de gjorde som de gjorde och varför de inte tog hand om mitt barn.