Klart: Driftavtalet för ridhuset i Boden

Nu har Bodens ridklubb och kommunen skrivit på avtalet om driften av ridhuset. "Äntligen, det har varit en lång process som pågått sedan jag började här 2012", säger verksamhetschefen Paulina Mannberg.

ANBUD. Anbudssumman är 3,2 miljoner kronor för att sköta anläggningen under anbudstiden som löper på fyra år.

ANBUD. Anbudssumman är 3,2 miljoner kronor för att sköta anläggningen under anbudstiden som löper på fyra år.

Foto: Lena Tegström

BODEN2016-10-20 19:36

Bodens ridklubb var ensam om att lämna anbud i upphandlingen av driften av ridhuset. Klubben uppfyllde alla skall-krav och anbudssumman är 3,2 miljoner kronor för att sköta anläggningen under anbudstiden som löper på fyra år.

Kommunen och ridklubben har nu träffat ett avtal som parternas skyldigheter gentemot varandra. Det finns en gränsdragningslista i avtalet vad var och en har för ansvar och vad man får och inte får göra. Det tycker Paulina Mannberg är det bästa med avtalet, att det tydligt framgår vem som har ansvar för vilka frågor. Hon hoppas att det ska leda till att snabba upp processen vid felanmälningar nu när alla vet vem som ska laga vad.

Hur känns det?

– Som att vi äntligen är i mål.

Hon tycker förhandlingarna med kommunen har gått bra och säger att båda parter har haft en ambition att göra det möjligt för Bodens ridklubb att drifta anläggningen.

Har det vara några stötestenar?

– Ja, det har varit att fundera ut formerna för hur anläggningen ska skötas, hyras ut och till vem. Resultatet blev bra. Föreningens verksamhet ska gå i första hand och sedan om det finns lediga tider ska anläggningen i första hand hyras ut till andra hästverksamheter, säger Paulina Mannberg.

Föreningen ska administrera uthyrningen, men om två aktörer vill hyra den samtidigt då blir det ridhusrådet som får ansvaret för att fördela tiderna.

– Där finns alla intressen representerade. Rådet ska också fastställa vilka regler och vilket förhållningssätt som gäller här på ridhuset.

Det finns en lång historia av konflikter i klubben. Trots att kommunen försökt att medla pågår de fortfarande, framför allt i sociala medier.

– Här på ridhuset upplever jag att det nu finns en respekt mellan olika gruppen, mellan personalen och medlemmarna. Så här märker vi inte av konflikten så mycket till vardags. Jag tycker också att det fungerar mycket bra i föreningen mellan sektionerna. Vi har en jättefin ungdomssektion som jobbar med värdegrundsfrågor och personalen och styrelsen har ett bra samarbete. Vi jobbar åt samma håll och det har även gjort det möjligt att få till stånd det här avtalet.

Paulinas Mannbergs vision är att alla som vill vara en del av föreningen ska känna sig välkomna på ridhuset och känna att föreningen kan tillföra dem något, att det ska vara ett bra klimat i föreningen och att man respekterar varandra även om man har olika åsikter. Hon menar att det är ofrånkomligt i en klubb med drygt 500 medlemmar.

– Men det är samtidigt föreningen som måste välja inriktning.

Hon uppskattar framför allt ett omdöme som föreningen fått, att den bedriver utbildning i klassisk ridkonst med hästen i centrum.

– Jag vill att vi ska förenas i intresset för hästen och respektera den. Just nu pågår en debatt i Sverige hur man tar sig till prispallen och jag vill att vi ska lära ut ridning och hur man arbetar med hästen så att man får en hållbar häst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!