Gurkodling via restvÀrme kan ge 20 jobb

Food tech-bolaget Agtira har tecknat avtal med livsmedelskoncernen Greenfood om en ny anlÀggning för gurkodling i Boden. 20 nya jobb kan skapas. "Det hÀr ligger helt i linje med vÄrt arbete", sÀger HÄkan Nordin, affÀrsutvecklare elintensiva nÀringar vid Boden business park.

Agtiras anlĂ€ggning i Östersund ligger mitt pĂ„ ett handelsomrĂ„de med ICA som nĂ€rmaste granne.

Agtiras anlĂ€ggning i Östersund ligger mitt pĂ„ ett handelsomrĂ„de med ICA som nĂ€rmaste granne.

Foto: Vast Works

Boden2023-03-23 10:23

Agtira och Greenfood tecknade under 2022 ett ramavtal som innebÀr att de bÄda bolagen tillsammans ska etablera tio stora urbana odlingssystem pÄ strategiskt utvalda platser i Sverige. HuvudanlÀggningen finns i HÀrnösand och etableringar har Àven skett i Sundsvall och SkellefteÄ. Nu Àr det Bodens tur fÄ till sig en anlÀggning för odling av gurka som drivs med hjÀlp av spillvÀrme frÄn serverhallar.

– Vi har frĂ„n början mötts av en positiv respons och vilja och Boden ligger i vĂ„r ambition att bygga efter Norrlandskusten. HĂ€r finns Ă€ven tomtmark för etablering med nĂ€rhet till den spillvĂ€rme som vi behöver. Boden har verkligen tĂ€nkt pĂ„ den gröna omstĂ€llningen och gör det till en perfekt plats för oss, sĂ€ger Pontus Lamberg, operativ chef Agtira i en kommentar.

– Vi började samtalen redan 2019, innan pandemin, dĂ„ vi besökte Agtiras anlĂ€ggning i HĂ€rnösand. Lokalodlade grönsaker med hjĂ€lp av restvĂ€rme ligger helt i vĂ„rt perspektiv. Vi ser inte enbart möjligheterna till en utveckling av de tekniska delarna utan Ă€ven utveckling av mĂ€nniskan. HĂ€r kan vi bidra med att utbilda Ă€ven de som har lite lĂ€ngre till en arbetsmarknad för att möta behovet av kompetens och arbetskraft i den satsning som Ă€r pĂ„ gĂ„ng, sĂ€ger HĂ„kan Nordin.  

Agtiras affÀrside bygger pÄ att de innan etablering gör klart med den framtida vidareförsÀljningen av produkten. AnlÀggningen i Boden, pÄ 10 000 kvm, blir en av de anlÀggningar som Agtira och Greenfood avser bygga tillsammans. Etableringen pÄ gamla AF1-omrÄdet gör att Agtiras produktionskapacitet ökar med cirka 65 procent.

Agtira och Greenfoods mĂ„l Ă€r att skörda de första grönsakerna i Boden under början av 2024. FörutsĂ€ttningar Ă€r att Agtira fĂ„r tillgĂ„ng till mark att bebygga och bygglov, samt att Greenfood tecknar avtal pĂ„ vidareförsĂ€ljning av 80 procent av volymen under de fem första Ă„ren. Totalt handlar det om ett affĂ€rsvĂ€rde pĂ„ cirka 245 miljoner kronor. 

– Vi har möjligheterna till snabb etablering och vi tittar hela tiden pĂ„ möjligheterna till symbios genom att ta hand om restprodukter. Vi tittar pĂ„ utvecklingen kring biogas och vi har en tydlig plan dĂ€r vi redan nu tittar pĂ„ möjligheterna kring H2 Green Steels etablering och nyttjande av lĂ„gvĂ€rdig vĂ€rme, berĂ€ttar HĂ„kan Nordin.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!