Klimat och säkerhet

Som en del av högtidlighållandet av Bodens och Föreningen Nordens 100-årsjubileum arrangeras ett seminarium om Nordkalotten och säkerheten. Det handlar om möjligheter och hot.

Övesrte Jonny Lindfors, garnisonschef.

Övesrte Jonny Lindfors, garnisonschef.

Foto: Lena Leffler

BODEN2019-03-11 17:07

Seminariet genomförs den 23 mars på Nordens dag, dagen då grunden för det officiella nordiska samarbetet, Helsingforsavtalet, undertecknades.

Harry Hannu, ledamot i lokalstyrelsen menar att miljöns påverkan förmodligen kommer ge nya möjligheter att förflytta sig från och till Sydostasien; Kina, Japan och Indien.

– De är de stora ekonomierna. I stället för att åka via Suezkanalen så kanske man kan ta den norra vägen via Nordostpassagen och då förkortar man transporttiderna markant för att nå marknader i Centraleuropa.

Margith Dyrander, också styrelseledamot, påpekar att området är mineralrikt vilket kan skapa spänningar.

– Och vem som ska få herravälde över det?

Utvecklingen innebär både hot och möjligheter.

Professor Gunhild Rosqvist, föreståndare för Tarfala forskningsstation, ska tala om klimatförändringar. Niklas Granholm, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, ska tala om ett nytt Arktis och överste Jonny Lindfors, chef för Sveriges största garnison, Bodens garnison, ska tala om Nordkalottens strategiska betydelse.

Seminariet är ett samarrangemang mellan flera aktörer. Samtliga föreningens arrangemang under jubileumsåret genomförs med andra organisationer och föreningar.

– Det är folkrörelsen som växer i föreningslivet, säger Margith Dyrander.

Under hösten blir det en dag med temat nordiska smaker. Vänorterna är inbjudna för gemensamma överläggningar om fortsatt utbyte. Det blir även en orgelkonsert med Marcus Warg och en svensk-finsk gudstjänst i Överluleå kyrka med biskop emeritus Hans Stiglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om