Kocken som rycker ut när det blir akut

Anders Gregersen rycker ut till folk och lagar mat till festen. Han driver företaget Kockakuten som är ett unikt koncept i Norrbotten.

BRINNANDE INTRESSE. Anders Gregersen brinner för matlagning. I dag driver han eget företag och åker hem till folk för att laga mat.

BRINNANDE INTRESSE. Anders Gregersen brinner för matlagning. I dag driver han eget företag och åker hem till folk för att laga mat.

Foto: Jessica Tervaniemi

Boden2014-11-03 19:29

Anders brinnande intresse för mat märks tydligt när man kliver in i hans kök. På väggen står ett 20-tal matlagningsböcker prydligt utplacerade längs de fastborrade tavellisterna. En av dem är en kokbok av Leif Mannerström.

– Jag var på en föreläsning med Leif så den där är signerad. Jag har packat ner en del kokböcker, alla får inte plats här, berättar Anders Gregersen.

Home cooking som handlar om att åka ut till sällskap för att laga mat på plats är inte särskilt utbrett i Norrbotten. Så vitt Anders Gregersen vet är han den enda som är verksam med konceptet inom länet. Hans stora matintresse och yrket som kock har funnits med honom under 20 års tid.

– Jag började när jag var 17 år och är 38 nu. Men jag började fundera på att starta eget i början av året. Det är ett ganska stort steg att ta, att lämna sin trygga anställning. Vad jag har förstått finns det ingen här uppe som håller på med home cooking, säger han.

Kundbasen är allt från mindre sällskap till 50-årskalas och bröllop, men också mässor.

– Vissa event kräver mer folk. Då hyr jag in personal, exempelvis om man behöver en bartender.

Anders Gregersen är verksam i hela Norrbotten. Han berättar att han har haft några hektiska månader sedan han startade företaget.

– Det har gått spikrakt uppåt. I somras fick jag till och med tacka nej till vissa jobb för att jag hade så mycket bokningar.

Vad har du på menyn till dina gäster?

– Jag gör menyer efter varje sällskaps behov och intresse. Det kan vara allt från svensk mat till lite mer plockmat. Det beror lite på. Men kött är väldigt populärt.

Vilka förutsättningar krävs för att man ska kunna hyra in dig?

– Egentligen inga alls. Jag ordnar det som behövs. Du ska inte behöva fundera på någonting utan du ska kunna släppa den biten. Det är det som hela mitt koncept går ut på.

jessica.tervaniemi@nsd.se

Anders bästa tips inför festmåltiden

- Krångla inte till det, försök hålla det enkelt.

- Använd säsongsråvaror.

- Jobba med de maträtter som du känner dig trygg med.

- Testlaga maten några gånger innan.

- Var noggrann med dina råvaror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om