Hon hoppas att politikerrna uppmärksammar hennes medborgarförslag.
– Det är kris för vi står snart inför stora pensionsavgångar. Alla som jobbar i kommunens kök är 50 år eller mer. Vi har svårt att få vikarier och skulle slippa ta in en 70-årig pensionär om behovet var uppfyllt. Det känns tungt att ingen vill jobba i den här branschen fast kokerskor är en så väldigt viktig arbetsgrupp, säger kokerskan Annelie Bergqvist.
De som går produktionsköksutbildning får en gedigen utbildning enligt henne på att laga mat hos försvar, sjukhus, äldrevård, större skolor och förskolor.
– En fördel med produktionskök är också arbetstiderna för man jobbar inte långt in på nätterna. På röda helger är förskolans kök stängt, säger Annelie Bergqvist.
I våras gjorde restaurang- och livsmedelsprogramnmet precis tvärtom. Man införde istället en ny inriktning med åtta platser mot butiksförsäljning, delikatesser och catering med start 2016 och resterande 24 platser är till kök och servering. Det hjälper föga mot bristen på kokerskor på storkök eller småkök i den kommunala verksamheten.
– Man ska skilja på storhushåll och a la carte. Den nymodigheten fungerar inte för oss. När vikarier kommer hit så förutsätter vi att restaurangutbildade kan göra en vit sås till en morotstuvning. Eleverna är van att göra tournedos, men det är ingenting som passar på äldreboende eller daghem. Där ska man kunna göra en söndagsstek med grönsaker.
– Här på förskolorna lagar kokerskorna vanlig husmanskost har dietkunskap och budgetansvar och har genomgått hygienprogrammet. Men det syns inte på våra löner, säger Bergqvist.
– Vi får bara deltid i Bodens kommun. För att få ungdomar intresserade att gå en produktionsutbildning så måste man titta över både lön och arbetstider. Annars blir inte våra jobb intressanta för nästa generation.
Enligt henne vill inte restaurangprogrammets elever jobba som kokerska utan de siktar högre upp. Hon förstår det.
– När eleverna gått färdigt restaurangprogrammet så står ju folk och sliter i dem. De drar iväg söderut eller utomlands. Det handlar också mycket om status. Inte vill ungdomar stanna i Boden och laga mat åt förskolebarn även om en kokerska också lagar bra mat, säger Annelie Bergqvist.