Naturvårdsverket har lämnat ett förslag till regeringen. Eftersom Bodens kommun tycker det är mycket angeläget att reglerna för utveckling av landsbygden i strandnära lägen ändras för att öka möjligheten att bevilja strandskyddsdispens vid nybyggnation har den valt att yttra sig.
Områden som pekas ut för landsbygdsutveckling i strandnära lägen kallas LIS-områden.
– Det är skillnad hur det ser ut här i Bodens kommun och hur det ser ut i Stockholms skärgård. Att ha samma riktlinjer där som här blir konstigt. Här är det inte lika överexploaterat, som i vissa andra delar av landet, säger Claes Nordmark.
Det anser Bodens kommun att man måste kunna ta hänsyn till. Kommunledningen bedömer att de föreslagna förändringarna är marginella och inte underlättar nybyggnation. Kommunen ser utökade möjligheter, som ett led att vända trenden på landsbygd med vikande befolkningsutveckling och svag bostadsmarknad.
– Vi tycker att förslaget som har kommit från Naturvårdsverket bara är ett skrap på ytan. Det hanterar inte de stora utmaningarna som finns med nuvarande LIS. Vi tycker att riktlinjerna endast bör vara vägledande med hänsyn till att förhållande på landsbygden och hur man ska utveckla landsbygden skiljer sig åt.
Till exempel tycker de att Naturvårdsverkets krav att endast tillåta nybyggnation av enstaka bostadshus i anslutning till befintliga hus är fel.
– Det är också jättekonstigt. Det utgår från ett tänk att man bygger kvarter ute vid vattnet på landsbygden, men här står det ibland ett hus och så kanske det är en kilometer till nästa.
De utpekade LIS-områdena i Bodens kommun motsvarar 2,8 procent av den totala ytan strandskyddsområde i kommunen.
Den vill även att fritidshus ska omfattas av de nya LIS-kriterierna.
– När man ska bygga hus på landsbygden blir det som ett moment 22 för bankerna vill inte alltid låna ut pengar om inte huset är i ett skapligt attraktivt läge. Då är de rädda för att inte få tillbaka pengarna, säger Claes Nordmark och tillägger:
– Vi vill så klart inte att det ska bli hus vid vattnet vid varenda sjö, utan vi månar om allemansrätten.
Men att bygga närmare än 100 meter från vattnet, vilket i nuläget är gränsen, skulle inte kommunen se som ett problem. Det finns många sjöar i Norrbotten där det inte finns ett enda hus.
– Det måste diversifieras. Det kan finns områden i Boden med så högt tryckt att det inte är läge att bygga just där, medan det kan finnas andra delar där det är väl lämpligt att bygga.
Kommunen vill använda LIS som ett instrument för att få fler att bosätta sig på landsbygden genom att de får bygga i ett attraktivt läge nära en sjö.
– Vi vill att hela Boden ska växa
Bodens kommuns mål är att öka befolkningen till 30 000 invånare år 2025.