Kommunanställda saknar förtroende för högsta ledningen

Bodens kommun har gjort en arbetsgivarbarometer. Även om en stor del av medarbetarna är stolta över sitt jobb så finns det mycket som kommunledningen måste jobba med, inte minst förtroendet mellan ledning och folket på golvet.

Birgitta Holmgren, personalstrateg, och Ingela Arngren, personalstrateg, berättar om kommunens arbetsgivarbarometer.

Birgitta Holmgren, personalstrateg, och Ingela Arngren, personalstrateg, berättar om kommunens arbetsgivarbarometer.

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2019-09-03 07:16

Nästan 60 procent av personalen har svarat. Den övervägande delen är kvinnor.

– Vi hade hoppats på 70 och på vissa förvaltningar har 90 procent svarat, men men på socialförvaltningen kanske man inte når sina medarbetare på samma sätt och de har mycket att göra. De har en del bristyrken inom sin förvaltning och det är viktigt att få veta hur de ser på Bodens kommun som arbetsgivare, säger Ingela Arngren, personalstrateg.

Hon tillägger att de ändå måste börja någonstans och har försökt att skapa förutsättningar för att personalen ska besvara enkäten. De förlängde bland annat svarstiden.

De har delat upp arbetet med medarbetarundersökningar på två sätt. Dels mäter de arbetsmiljöfrågorna inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet, dels har de börjat att arbeta ganska mycket med arbetsgivarvarumärket och har valt att göra en arbetsgivarbarometer.

Efter den senaste barometern kan man konstatera att medarbetarna upplever att de har ett viktigt uppdrag och att de har ett stort förtroende för sina närmsta chefer, men många saknar förtroende för den högsta kommunledningen och tycker att de inte har tillgång till information om kommunens övriga verksamheter.

– Det måste vi absolut ta till oss. Det handlar mycket om kommunaktion och det måste vi helt enkelt bli bättre på, säger Birgitta Holmgren, personalstrateg, som ändå konstaterar att 90 procent är nöjda med sin anställning.

– Man känner stolthet, men den kommer inte alltid fram. Så den behöver vi jobba med, tillägger Ingela Arngren, som menar att det har varit nyttigt att kommunen ställt de här frågorna till medarbetarna.

Många nyanställda upplever inte att de fick en bra introduktion när de började sitt arbete.

– Det är ett utvecklingsområde. Det jobbar vi intensivt med just nu, säger Birgitta Holmgren.

De håller på att ta fram en bättre introduktionsmodul med syfte att medarbetare och chefer ska få en jämnare introduktion.

Dessutom har drygt en tredjedel svarat negativt på påståendet att de har ett arbete som på lång sikt är hållbart för hälsan. Inom vissa yrkesområden är den siffran så hög som 61 procent.

– Vi tyckte det var intressant att lyssna av hur man tänker på sin framtid i sitt yrke och hur det slår på hur man får ihop yrkesliv och fritid, säger Ingela Arngren.

Barometern visar att synen på jämställda villkor skiljer sig betydligt mellan kvinnor och män där männen till skillnad från kvinnorna tycker att arbetslivet är relativt jämställt och rättvist.

– Kvinnorna svarar mer negativt. Det är nyttigt att lyfta den här frågan och ta den på allvar. Den har väckt många följdfrågor. Det handlar inte bara lön, utan även om kompetensutveckling. Vi jobbar mycket med jämställdhetsintegrering, säger Birgitta Holmgren.

Kommunen kommer att analysera resultatet och ska göra ett handlingsprogram för att ta sig an de utpekade utvecklingsområdena och bibehålla det som är positivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om