Kompakt motstånd

Den enkät som föräldrar på Parkskolan, Prästholmsskolan och Sandenskolan svarat på visar att majoriteten vill ha en lösning som liknar dagens, det vill säga låg- och mellanstadie i närområdet och centralt placerade högstadieskolor.

Rigmor Åström (m), ordförande i bun, har svårt att förstå kritiken. Foto: Petter Öhrn

Rigmor Åström (m), ordförande i bun, har svårt att förstå kritiken. Foto: Petter Öhrn

Foto: extern

BODEN2008-12-06 06:00
När föräldrar träffade Rigmor Åström, ordförande i barn- och utbildningsnämnden (m), tillsammans med förvaltningschefen Karina Pettersson Hedman var parterna inte överens om det finns ett starkt önskemål om en skola med förskoleklass upp till årskurs 9, så kallad f-9-skola.
Frivilliggrupp
En frivillig föräldragrupp har därför delat ut en enkät på Parkskolan, Prästholmsskolan och till föräldrarna som har barn i årskurs sju på Sandenskolan. 66 procent har svarat, 191 av 288.
Av de föräldrar som har svarat vill 86 procent ha en lösning som är så lik nuvarande som möjligt. De vill ha en f-5-skola i närområdet och centralt placerade högstadier.
Nio procent av föräldrarna vill att kommunen utreder en småskalig f-9-skola med färre än 300 elever. Tre procent vill att kommunen utreder f-9-skola på Sanden eller Korpenskolan och tre procent anser att det inte spelar någon roll.
Även eleverna på Sandenskolan har svarat på en enkät. 77 procent har svarat och av dem anser 97 procent att ett skolbyte inför högstadiet är att föredra.
Svårt förstå
Rigmor Åström har svårt att förstå föräldrarnas motstånd mot en f-9-skola.
- Dels eftersom Fria Emilia, som är en f-9-skola, har lång kö. Dels för att föräldrar i Piteå kommun kämpar för att få behålla f-9-skolan. Jag förstår inte deras bevekelsegrund. På mötet sa de dessutom att om vi genomför en f-9-skola så kommer de att sätta sina barn i friskola och alla friskolor i centrala stan är f-9-skolor. Så min slutsats är att det är en kommunal f-9- skola man inte vill ha, säger Rigmor Åström
Hon tycker att föräldrarna har dömt ut en kommunal f-9-skola i centrala stan innan de ens vet hur det kan bli.
Pedagogerna emot
- Vi har lärmiljöpengar och kan bygga om en skola. Sanden behöver upprustning, men där har pedagogerna agerat kraftfullt mot en f-9-skola och det blir svårt om man inte har pedagogerna med sig.
I och med att det tillkommit ytterligare tre utredningsuppdrag under resans gång har tidsplanen förändrat. Bland annat tittar förvaltningen på att göra Korpen till en f-9skola.
- Förvaltningen måste få tid att göra ett seriöst arbete med de konsekvens- och riskanalyser som krävs, så vi kommer tidigast att kunna ta beslut i nämnden i mars, säger Rigmor Åström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om