"Kräv besked före"
Nomineringsarbetet till kyrkovalet pågår. Kyrkopolitikern Irene Gustafsson (S) vill att alla som ställer upp i valet talar om de bejakar kvinnliga präster eller inte.
Foto:
- Jämlikhetsfrågor är viktiga överallt, men eftersom jag är verksam inom kyrkopolitiken så är det där jag tar upp frågorna.
Möter motstånd
En händelse som väckte hennes engagemang för kvinnliga präster var när laestadianerna skulle ha stormöte i Karungi 1979 och den kvinnliga kyrkoherden Sonja Waara nekades tillträde till sin kyrka för att hon var präst.
- När Sonja hävdade att hon skulle tjänstgöra, så flyttade de mötet till Pajala, säger Irene Gustafsson och tillägger att kvinnor berättat för henne om hur de utsätts för kvinnoprästmotstånd på arbetsplatsen.
Särbehandling
- När det finns ett motstånd mot kvinnliga präster är det inte ovanligt att arbetsledningen tillrättalägger arbetet så att kvinnoprästmotståndarna inte ska behöva konfronteras med kvinnliga präster. Så skulle man inte göra någon annanstans. Det är en form av särbehandling.
Gustafsson säger att hon i sitt arbete för kvinnliga präster möts av motargument som att det råder åsiktsfrihet. Något hon håller med om, men påpekar att en kvinnoprästmotståndare måste ta konsekvensen av sina åsikter.
"Inte ärligt"
- Den som inte kan acceptera det som står i kyrkoordningen och arbetsmiljölagstiftningen kan inte jobba
i Svenska kyrkan.
Hon anser att de som ställer upp i kyrkovalet ska tala om var de står i frågan:
- Frimodig kyrka är en nomineringsgrupp som klart deklarerat att bara mannen ska vara präst. Då vet man var de står. Värre är det när nomineringsgrupper säger sig ta avstånd från kvinnoprästmotståndet, men ändå nominerar kvinnoprästmotståndare. Det är inte ärligt.
HBT-frågorna
I socialdemokraternas valmanifest finns även HBT-frågorna. Därför har Irene Gustafsson motionerat om utbildning i HBT-frågan både till kyrkonämnden
i Bodens samfällighet och stiftfullmäktige.
- Jag har upptäckt hur lite jag själv vet. Det motstånd som finns inom kyrkan upplever jag beror på att en del människor har svårt att sätta in bibeln i dagens sammanhang. De kan inte nytolka evangeliet. Det måste tolkas i varje ny tid. Det ändrar inte Jesus budskap.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!