NSD har tidigare berättat om Claes Nordmarks möjlighet till omställningsstöd. Det avgående kommunalrådet har rätt till cirka 1,3 miljoner kronor under 1,5 år. En ersättning som den åtalade kommunpolitikern själv behöver ansöka om.
Inför måndagens kommunstyrelsesammanträde lämnade oppositionspartierna Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Bodenalternativet in ett så kallat nämndinitiativ. Partierna menar att omställningsstödet i sin nuvarande form saknar viktiga begränsningar som säkerställer att pengar inte betalas ut i situationer som strider mot allmänhetens förtroende.
"Det är inte rimligt att kommunala medel, alltså skattebetalarnas pengar, ska gå till att finansiera omställningsstöd för personer som under sin tid som förtroendevalda blir åtalade för brott. Än mindre är det rimligt att stöd utbetalas till personer som under sitt uppdrag blir dömda för brott. Detta gäller särskilt brott som begås i anslutning till eller inom ramen för det förtroendeuppdrag som innehas", skriver partierna.
Partierna vill att nämndintiativet snarast bereds och behandlas av kommunstyrelsen. De kräver att omställningsstödet förändras i sin helhet eller att tillägg införs i nuvarande regelverk.
Förändringarna skulle innebära att en förtroendevald som blir åtalad under pågående mandatperiod ska fråntas möjligheten till omställningsstöd till dess domstol fastställt domen. Vidare menar partierna att en förtroendevald som under pågående mandatperiod fälls för brott inte ska beviljas omställningsstöd.
"Det säger sig självt, om du blir åtalad eller dömd för brott under din tid som politiker, då har du förbrukat det stöd du har fått från bodensarna", anser partierna bakom nämndsinitiativet.
Partierna anser att situationen blir ännu värre om man samtidigt tittar på kommunens ekonomiska läge och utmaningar.
"Att i ett sådant läge fortsätta betala ut generösa fallskärmar till politiker som svikit sitt uppdrag är inte bara oansvarigt, det är direkt respektlöst mot kommuninvånarna som ser sina skattepengar gå till sådant som inte gynnar det gemensamma bästa".
Omställningsstödet ingår i basorganisationen Sveriges kommuner och regioners bestämmelser. Varje enskild kommun beslutar själv om hur rekommendationen ska följas. Oppositionen har tidigare riktat kritik mot hur omställningsstödet används i Boden.
NSD har sökt Claes Nordmark för en kommentar.