- Rätterna är okej men kvalitén kan diskuteras. Det behövs bättre och närproducerade råvaror. Helst ska maten lagas på skolan, säger Izabell Antonsen, Amanda Isaksson, Ebba Larsson och Emilia Isaksson.
Det började med att Izabell Antonsen fundera att göra något åt skolmaten. När maten inte är god äter många elever hårdbröd och mackor i stället.
- I dag är det väldigt viktig att prestera i skolan i och med att vi får betyg. Då måste man kunna fokusera på skolarbetet. Men, det är stor skillnad efter lunch om man inte ätit bra. Då blir man trött och orkar inte, säger Moa Nilsson.
Hon och hennes skolkamrater går i sexan.
Izabell Antonsen fick inte med sig klasskompisarna, men träffade skolkompisar på lunchen och de diskuterade vad som inte är bra. De frågade en lärare var de skulle vända sig. Svaret blev kostchefen och de bestämde sig för att e-posta till henne.
- Vi tyckte det var bättre att skriva ned varje maträtt, vissa är ok och man kan inte bara ta med det dåliga, säger Moa Nilsson.
- Vi ville berätta vad vi tycker är fel, säger Amanda Isaksson.
- Och vad vi tycker ska förbättras, säger Emilia Isaksson.
- Då vet de mer vad de behöver förändra, säger Moa Nilsson.
Kostchefen Johanna Lindblad tycker det är jättebra att de skrivit till henne för det är mycket viktigt för henne att veta vad eleverna tycker.
- Vi ska försöka att förbättra där det är möjligt. Det finns mycket vi kan göra, men en del kan man inte göra så mycket åt. Jag har bjudit in dem till vårt tillagningskök.
Johanna Lindblad har skrivit ett långt brev till flickorna med förklaringar, bland att kvalitén på råvarorna beror på krav som ställs i kommunens upphandlingar, att det varit problem att få bra kvalitét på potatisen eftersom det har regnat mycket och att hamburgaren består av 100 procent nötkött.
Tjejerna vill gärna komma till tillagningsköket på Björknäs, men är ändå inte nöjda med svaret.
- Av innehållsförteckningen på hamburgarna framgår att de består av 89 procent nötkött, påpekar Emilia Isaksson.
De anser att förklaringen om potatisen inte håller, eftersom den smakar bra hemma. Dessutom ifrågasätter de varför kommunen köper potatis från Västerbotten och Haparanda när det finns potatisodlare i Boden. Emilia Isaksson anser at det vore bättre med oskalad potatis.
Med adress till Bodens kommunråd hälsar tjejerna att de vill att skolmaten tillagas på skolan.
- Nu värms maten upp och för varje gång tappar den både färg och smak, påpekar Moa Nilsson. ¬