Läget något bättre, men fortsatt pressat

Vikariebristen inom vård och omsorg är ett gissel. En grupp som vill och får jobb är nysvenskar, men en stor del saknar utbildning och språksvårigheter har skapat problem i sommar.

Få sommarvikarier i Boden hade utbildning inom vård och omsorg.

Få sommarvikarier i Boden hade utbildning inom vård och omsorg.

Foto: Janerik Henriksson / TT

BODEN2018-10-31 20:02

Socialnämnden fick i veckan en dragning hur sommaren har varit. Erik Bell, personalstrateg, berättade att semestervikariaten inom basverksamheterna, boende och stöd, hemtjänst och på äldreboendena, har kunnat tillsättas, men att det har varit brist på korttidsvikarier.

Han förklarade också att en låg andel av vikarierna har utbildning inom vård och omsorg. Endast en-två har utbildning.

Han tillade att inom hälso- och sjukvårdsenheten har tillgången på utbildade sjuksköterskor varit problematisk. Räddningen den här sommar var att anställa pensionärer i samma omfattning som tidigare somrar. Dessutom har personal fått extra ersättning för att ta olösta pass och flyttat semesterveckor.

Flera verksamheter tar upp språkbrister bland vikarier. Det är också något som verksamhetscheferna nämnt, enligt Erik Bell.

– Språkförbistringarna är återkommande och svårhanterliga.

Vissa vikarier har fått förlängd introduktion. För en del har det därefter fungerat bra, medan andra inte har kunnat fortsätta. Några har kunnat arbeta, men inte fått ge mediciner på delegation. Det har inneburit ökad arbetsbelastning på ordinarie personal och den höga arbetsbelastningen på sjuksköterskorna har medfört väntetider att få medicindelegering.

På boende och stöd har språksvårigheter lett till att vikarier inte förstått sina arbetsuppgifter. Följden är ett antal avvikelser och i ett fall en avstängning. Verksamhetschefen Nina Janson förklarar att en person på grund av språket gjorde något väldigt tokigt.

Vad?

– Jag kan inte gå in på det enskilda ärendet, men det var så allvarligt att personen blev avstängd. Det handlade om att personen missat att följa gällande rutiner med risk för brukarna.

På rehabenheten har arbetsterapeuter och fysioterapeuter pekat på ett ökat problem i sommar bland vikarier i basverksamheterna. Det handlar bland annat om språksvårigheter, låg kompetens i förflyttningssituationer samt i hjälpmedelskunskap.

Uttaget av mertid- och övertid har varierat inom verksamhetsområden och enhetsgrupperna. I en av hemtjänstens landsbygdsgrupper var den låg jämfört med i fjol. Däremot ökade sjukfrånvaron under andra halvan av sommaren både bland ordinarie personal och vikarier i vissa hemtjänstgrupper. Det är en markant skillnad mellan grupperna.

Avvikelserna ökade markant i fjol somras och ligger fortsatt högt. Det är framför allt fall och läkemedelshändelser, där uteblivna doser är vanligast, som sticker ut.

Kommunen har gjort en anmälan enligt Lex Maria och fem enligt Lex Sarah.

Socialchefen Catharina Liljeholm säger dock att hon upplevde sommaren förra året som betydligt mer orolig. Då blev hon kallad till krismöte, det har hon inte blivit i år.

– I fjol var det väldigt mycket kritik. Det har vi tagit till oss. De samtal jag fått i år handlade om kläderna, säger Béatrice Öman (S), ordförande.

Kommunen har upphandlat arbetskläder, som personal upplevde för varma under den heta sommaren. Något som nu ska utvärderas inför kommande upphandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om