Liv kan räddas
Emma Jatkos son, Vincent, 1,5 år, fick feberkramp och var inte kontaktbar. Räddningschefen Bengt Nilsson gav då klartecken för ett IVPA-larm. Det är Emma Jatko tacksam för. - Räddningstjänstens personal är utbildad att rädda liv, men får inte för att någon har bestämt att pengar är viktigare än människoliv.
Emma Jatkos son Vincent fick feberkramp och hon fick ingen kontakt med honom. När räddningstjänstens personal kom i avvaktan på ambulans kände hon sig tryggare.FOTO: Lena Tegström
Foto: Lena Tegström
IVPA drevs som ett EU-projekt i Gunnarsbyn och hade ett 20-tal utryckningar per år. Men när projektet var slut avslutades verksamheten. Landstinget och Bodens kommun kan inte komma överens om vem som ska stå för kostnaden på 30 000 kronor per år.
Smackande ljud
NSD träffar Emma Jatko och Vincent på Sunderby sjukhus på fredagen. Emma berättar att hon var på väg till dagis på torsdagen när hon plötsligt höde ett smackande ljud från baksätet där Vincent satt i sin barnstol.
- Han svarade inte på tilltal och när jag sträckte bak armen kände jag hur han krampade. Jag hade inte mobilen med och bestämde mig för att åka till daghemmet. Vi var ganska nära.
När hon tog ut Vincent var han helt slapp och inte kontaktbar. Hon sprang in med sonen i famnen och ropade på hjälp.
- Dagisfröken Lena kom springande. Ambulansen larmades. Efter ett tag ringde de och sa att de inte kunde köra så fort eftersom det var glashalt.
Tvekade inte
Ambulanspersonalen på väg från Boden kontaktade SOS och begärde att få utlösa IVPA-larm. Räddningschefen Bengt Nilsson tvekade inte, han gav klartecken.
- Räddningspersonalen kom och då började Vincent piggna till. Det kändes tryggt att de var där och väntade tills ambulansen kom, säger Emma Jatko, som var rädd och skärrad.
Vincent har drabbats av feberkramp tidigare och hon är orolig eftersom de bor drygt fem mil från sjukhuset.
- Nu gick det bra och det var skönt, säger Emma Jatko, som inte förstår varför de som är utbildade att rädda liv inte får göra det.
Hon tycker att IVPA ska återinföras i Gunnarsbyn. Personalen kan starta hjärt- och lungräddning i avvaktan på att ambulansen kommer till platsen.
Körde fast
I tätbefolkade Stockholm finns den möjligheten, men inte i Bodens glesbygd.
Landstingsrådet Kent Ögren (S) säger att de för tre år sedan körde fast i förhandlingen med Bodens kommun.
- Vi var beredda att fortsätta, men ville begränsa det för att vår medicinska ledning tycker att vi måste säkerställa kompetensen. Det är inte rimligt att alla ska ha den, utan en till två personer per grupp.
Landstinget kunde tänka sig att stå för utrustning, men ville att kommunen skulle bekosta utbildningen för att upprätthålla kompetensen. Det skar sig i diskussionerna om pengarna och därefter har inget hänt.
Besked i mars
För ett år sedan fick Kent Ögren en skrivelse från räddningstjänsten i länet och frågan om IVPA aktualiserades på nytt.
- Vi kan inte ha IVPA överallt. Det måste finnas en geografisk avgränsning till nästa vårdnivå. Vi håller på att titta på det och det kommer ett svar i mars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!