När marknadsståndet öppnar vid 11-tiden i strålande sol är det gott om folk ute på stan. Många passerar också förbi medborgarplatsen. Else-May Pekkari och hennes syster Ulla Persson stannar till vid Rutt 616 gemensamma marknadsstånd med lokala företag från Unbyn och Mockträsk. Där säljs allt från jordgubbar, egentillverkad honung, griskorvar, illustrationer, vaktelägg till ullgarn, fårskinn och även fårkorv.
Elsa-May Pekkari tittar på fårskinnet som finns hos Avans gårdsbutik och fårfarm.
– Nej, jag har redan flera skinn hemma. Jag stickar också mycket, säger Else-May.
Så hon köper ett 100 grams ullnystan av Anna-Carin Sundqvist, som står i ståndet med sin man Herman.
– Vi har 32 fårtackor hemma men spinner inte garnet själv utan skickar det till ett spinneri.
Det är första gången som deras företag är med på Boden alive.
– Det är bra att man visar upp lokala tillverkare, säger Herman Sundqvist.
– Vi har tagit tillvara köttet, skinnet och ullen på fåren. Vi har haft hjälp av Petterssons chark med receptet till vår fårkorv, säger makarna.
Petter Esberg är miljökonsulent och driver biodlingen på sin fritid. Han bor i Unbyn men har i dag sina bikupor i Sunderbyn. Han säljer både nygjord honung och kristalliserad honung.
– Jag ska flytta hem kuporna så småningom. Jag är i grunden biolog och intresserad av jordbruk. Då är den enklaste formen att ha en biodling, säger Esberg.
– Du har jobbet som bisyssla och jag säljer svingod korv, skojar Seija Fallenmark.
Korven är gjord av Fallenmarks Linderödssvin och av Bälinge bondgårds fjällkor.
– Som tröst kan jag säga att djuren fått leva i en bra miljö innan de blev korv, säger Seija Fallenmark.
I ståndet finns också vaktelägg som är en riktig delikatess. I dag kostar en förpackning ägg 75 kronor.
Även illustratören Åsa Bergström med företaget Karvats finns med. Hon gör olika illustrationer men målar också flyttfåglar på notblad från 40-talet.
– Jag hittar notbladen på återvinningen. De brukar ju antingen kastas eller brännas. Fåglarna som jag målar på notbladen brukar sitta på teletrådarna hemma innan de flyger vidare. Mina målade motiv har jag också tryckt upp på muggar.
Hon tycker det är fint att hon numera kan måla med alkobaserade tuschpennor.
– Jag tror jag prövat varenda penna till det här konstverket. Färgpennorna är annat än dem man använde när man var små för då hittade man alltid en torr penna, säger Åsa.
Som säljare tycker hon att alla får lite draghjälp av varandra när man står tillsammans.
– Jag tycker det är bra att jag kom med på ett hörn och vi på landsbygden kan visa upp oss under Boden alive. Det är första gången jag är här, säger Åsa Bergström.
Margit Lindström har köpt en liter jordgubbar från Mockträsk. Hon gillar när det bjuds på lokalproducerat.
– Jag tycker det är jättebra. Jordgubbar är gott, säger Lidström.
Jon Backelind och hans fru Linn sköter försäljningen för Mockträsk bär.
– Vi har sålt 38 av 120 liter bär. Affärerna går bra. Vi har ju bara stått här drygt en timme, säger Jon Backelind.
Norrbottens Media går också vidare ner till Boden alives scenområde. Där säljs mer mat än ölkorv. I ett hörn står Antonia Henriksson, anställd på Petterssons chark, och steker grillkorv och parisare i en jättemuurikka. Lite svettigt ser det ut att vara. De lokala företagen, även Svantes vilt med flera har fått komma in på festivalområdet just för att de tillverkar lokala råvaror.
– Jag tycker försäljningen går bra, folk är hungriga. Vi valde korv för att vi är ett korvföretag. Folk älskar parisare häruppe, säger Henriksson.
Några som lät korven smaka var Luleåbon Mattias Westberg med barnen Luna, 5, och Lovi, 2.
– Jag jobbar själv som försäljningsansvarig på företaget. Nu var barnen hungriga men korv är alltid gott, säger Westberg.